Fyra tips som ökar chansen att bli kallad till intervju

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2013-05-07

En vanlig fråga som vi karriärcoacher får är om och hur mycket man kan »krydda« sitt cv och brev. Men det finns andra sätt att öka chansen att få komma på en intervju.

Av:  Jörgen Kihlgren

Med »krydda« menas i det här fallet att man lägger till eller undanhåller fakta i sina dokument. Men jag anser inte att man ska tänja på sanningen i sin jobbansökan. Ärlighet lönar sig nämligen i längden.

Men hur kan du då öka chanserna till en intervju? Här kommer några tips.

  • Varför söker du arbetet? Tyvärr glömmer många bort att besvara den här enkla frågan. Ring på annonsen och ställ ett par bra frågor och skriv sedan tre genuina skäl till varför du söker arbetet i ditt brev. Detta fungerar oftast oerhört väl.
  • Underskatta inte vikten av paketering! De flesta sökande har ett omvänt kronologiskt cv. Ibland när mina sökande inte har haft någon framgång, brukar jag rekommendera att de byter till ett tematiskt cv. Det innebär att du skapar tre till fyra teman som är fristående från dina anställningar. Det kan vara, som i mitt fall, teman som utbildning, coachning och projektledning. Detta gör att det blir mer fokus på din kompetens än på dina anställningar.
  • Skapa perspektiv! Jag har genom åren träffat många som har underskattat konjunkturens och branschlogikens betydelse för deras yrkesliv. Om du har jobbat som kulturarbetare i många år har du kanske haft kortare anställningar och uppdrag. Med tanke på dagens arbetsmarknad finns det säkert också någon som har en lucka i sitt cv. Detta är i dag inget konstigt. Lyft fram dessa perspektiv i texten!
  • Våga lite mer, om du vet att du kommer att klara arbetet, men känner att du i arbetsgivarens – eller rekryteringskonsultens – ögon är något underkvalificerad. En klient till mig ringde upp arbetsgivaren och marknadsförde sig, i rätt ton, som en joker då hon inte matchade kravprofilen riktigt. Tack vare detta kom hon på intervju och fick till slut arbetet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA