Fyra steg mot en lyckligare jobbsituation

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2013-12-17

Livet går upp och ned, så även på arbetsplatsen. Det kan vara svårt att se en ljusning när man misströstar över sin arbetssituation, men det kan gå att rå på nedstämdheten.

Av:  Gert Ohlin

Det är viktigt att acceptera att man ibland kan känna sig riktigt nere och deppig över sin arbetssituation. Jag tror det är väldigt få, om ens någon, som alltid tycker att livet leker och att jobbet bara är fantastiskt. Men till dig som känner att det är extra tungt vill jag ändå ge några råd:

  • Om du börjar tycka att ditt arbete i huvudsak är negativt är det viktigt att du, i den utsträckning det är möjligt, tillåter dig att sänka arbetstakten. Fokusera på de arbetsuppgifter du absolut måste göra, låt resten vänta tills du fått lite distans – både till dig själv och din situation. Använd tiden som du kan frigöra till att reflektera.Tänk igenom ordentligt hur du har det. Gör gärna övningen med »plus- och minuslistan«: skriv upp allt som du tycker är jobbigt och negativt i en spalt och försök sedan att hitta något som ändå är positivt. Det sistnämnda kan vara svårt när man känner sig deppig och eländig. Men ta tid på dig – plötsligt kanske du också lyckas komma på några punkter som kan räknas in på plussidan.
  • När listan är klar bör du fundera över om det finns några negativa delar som du själv kan påverka. Ofta kan bara en liten positiv förändring göra stor skillnad.
  • Ta kontakt med någon som du har förtroende för, till exempel en kollega eller en facklig representant, och berätta hur du känner dig. Ofta känns det bättre när du har fått prata med någon som lyssnar. Finns det förutsättningar i arbetet som behöver förändras? Tillsammans har ni större möjlighet att förändra situationen.
  • I andra fall krävs kanske inga större förändringar, utan snabbare än du tror är du på banan igen. Tron på att det snart kommer att kännas bättre kan hjälpa dig att inte tappa hoppet. Kanske har ditt vanliga goda humör och sinnesstämning bara tagit en kort paus.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA