Att göra saker tillsammans kan också vara friskvård och förebygga ohälsa, säger Gert Jacobsson i foto­klubben vid Länsstyrelsen i Skåne län. Ute och fotograferar är också Ita Jablonska och Amanda Eldeland.
Bild: Julia Lindemalm
Att göra saker tillsammans kan också vara friskvård och förebygga ohälsa, säger Gert Jacobsson i foto­klubben vid Länsstyrelsen i Skåne län. Ute och fotograferar är också Ita Jablonska och Amanda Eldeland.

Foto ska hålla medarbetarna friska

PÅ JOBBET: LÄNSSTYRELSEN2015-03-24

På Länsstyrelsen i Skåne län har man vidgat friskvårdsbegreppet till att gälla mer än bara motion. »Socialt umgänge kan också vara friskvård«, säger ST-medlemmen Gert Jacobsson, som håller i myndighetens fotoklubb.

Friskvård behöver inte bara vara motion i olika former. Det anser Länsstyrelsen i Skåne län som också stöttar andra initiativ. Ett av dem är en fotoklubb med ett drygt tjugotal medlemmar.

Beredskapshandläggaren Gert Jacobsson har ett brinnande intresse för fotografi.

– Att göra saker tillsammans kan också vara friskvård och förebygga ohälsa, säger han.

Fotoklubben träffas varannan månad, direkt efter arbetstid, eftersom många vill använda friskvårdstimmen till motion. Träffarna sker oftast i myndighetens lokaler och klubben kan också få visst ekonomiskt bidrag av arbetsgivaren. Nyligen hade de en föreläsning om fotografering i svåra miljöer. Det händer även att de ses en lördag och fotograferar.

– Jag har fått många nya kontakter genom fotogruppen, vilket är positivt både för mig personligen och på jobbet, säger Gert Jacobsson.

Sedan ett par år tillbaka har Länsstyrelsen i Skåne län också friskvårdscoacher. Det är ett frivilligt uppdrag, som handläggaren Maritha Hamrin, arbetsplatsombud för ST, har åtagit sig.

– Vi försöker inspirera våra kolleger att röra sig och hitta på olika aktiviteter, allt för att må bra i vardagen och orka mer i arbetet och på fritiden. Ett stående inslag varje dag är fem minuters paus med »pinngympa« med hjälp av ett kvastskaft.

Friskvårdscoacherna kompletterar medarbetarnas egna initiativ och försöker hjälpa dem att förverkliga sina idéer. Exempelvis har biblioteket varit på besök och presenterat boktips.

Nyligen startades ett samarbete med gastronomiutbildningen vid Högskolan i Kristianstad.

– I maj kommer de och föreläser om hälsosamma matlådor som fungerar i fält, säger Maritha Hamrin. 

Olof Borgeke är personalutvecklare och även ST-medlem. Han säger att arbetsgivaren självklart tycker att det är bra med traditionell friskvård som gympapass, cirkelträning, spinning och yoga.

– Men vi lyssnar också på medarbetarnas behov och önskemål. Friskvård behöver inte bara vara att lyfta hantlar. Det är ofta anställda som håller i aktiviteterna. På det sättet tar myndigheten till vara på personalens engagemang och kompetens, säger Olof Borgeke.

– Medarbetarna känner att det är nära mellan idé och genomförande. Och den här initiativrikedomen spiller över på jobbet. Vi tar vara på medarbetarnas kraft.

Tips på hur friskvård kan bedrivas

  • Se brett på vad som är friskvård.
  • Låt medarbetarna ge förslag på vad som får dem att må bra.
  • Utnyttja den kompetens och drivkraft som finns hos medarbetarna.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA