Föräldraledig på bästa sätt

PÅ JOBBET: FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING2008-01-16

Föräldraledigheten är allt annat än en barnlek. Låt ST Press guida dig genom sparade dagar, ersättningsnivåer och taktiska uttag.

Av:  Sofia Brax

Ett år och en knapp månad i sträck. Lite förenklat kan man säga att det är så lång tid som ni föräldrar sammanlagt kan få ersättning motsvarande ungefär 80–90 procent av lönen för att vara hemma med ert barn. Detta med hjälp av föräldrapenning från Försäkringskassan och i många fall också ett tilllägg från arbetsgivaren.
Ändå är det långt ifrån alla som tar ut föräldraledigheten precis så.

En komplicerande faktor är det här med dagis. Eftersom många kommuner koncentrerar intagningarna till förskolan till hösten, bör du ha en plan som sträcker sig åtminstone fram till första hösten efter barnets ettårsdag. Eller vad tycker du själv är en lagom ålder för dagisdebut?

Givetvis spelar också familjens ekonomi en viktig roll för hur lång föräldraledigheten kan bli. Och i någon mån även arbetsgivarens samarbetsvilja.

Här får du en kort orientering ur praktiskt föräldraperspektiv. Därutöver kan du läsa mer på Försäkringskassans hemsida om alla specialregler och undantag.

Hur länge kan jag vara hemma från jobbet?

Oavsett om du tar ut någon föräldrapenning eller ej, har du rätt att ta tjänstledigt på heltid för att vårda ditt barn från det att barnet föds tills det är ett och ett halvt år. Samt att gå ned i arbetstid (till 75 procent) tills barnet fyllt åtta. Eller tolv, om du är anställd på myndighet eller
affärsverk.

Dessutom har du rätt att vara ledig de dagar som du tar ut föräldrapenning. Det kan du göra tills barnet fyllt åtta år.

Och chefen får alltså inte säga nej?

Nej, men du är skyldig att förvarna om din ordinarie föräldraledighet minst två månader i förväg. Och du får inte dela upp den på alltför många småperioder. Dessutom är du skyldig att samråda med din arbetsgivare om när du förlägger din
ledighet. Men enligt lagen väger dina önskemål mycket tungt.

Hur många dagar kan jag ta ut föräldrapenning?

Sammanlagt har föräldrarna 480 dagar i potten.

390 av dessa har en ersättning baserad på din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Den motsvarar cirka 80 procent av din lön (i alla fall upp till en månadsinkomst på 34 000 kronor) om du tar ut varje dag i veckan.

Resterande 90 dagar är ersättningen på så kallad lägstanivå: 180 kronor per dag.

Om ni har gemensam vårdnad är ni tilldelade 240 dagar vardera ur potten, av valfri sort. Men båda har möjlighet att överlåta dagar på varandra, utom 60 SGI-baserade dagar som är ovillkorligt öronmärkta för var och en av er.

Hur tar jag ut mina dagar på smartaste sättet?

Det finns stora möjligheter att vara taktisk – i alla fall för den som har råd…

Den som vill förlänga sin ledighet kan ta ut färre dagar i veckan, till exempel fem.

Lagen ger dig inte automatisk rätt att vara tjänstledig på heltid för vård av barn efter det att barnet blivit ett och ett halvt år, såvida du inte tar ut föräldrapenning under tiden. Om du har tänkt dig en längre föräldraledighet kan det därför vara klokt att snåla med ersättningsdagarna de första arton månaderna, så att du har så det räcker. Här kan lägstanivådagarna plötsligt bli mycket värdefulla.

Om du efter barnets ettårsdag inte tar ut föräldrapenning fem dagar i veckan eller, om du jobbar deltid, motsvarande all tid du är borta från ditt jobb, kommer du att tappa din tidigare ersättningsnivå vid sjukskrivning. Många sparar därför
ersättningsdagar till efter barnet fyllt ett.

När anmäler jag när jag vill ta ut min föräldrapenning?

I princip ska du anmäla din föräldraledighet från och med första dagen. Som mamma räknas du som anmäld redan när du skickar in moderskapsintyget du får från mödravårdscentralen. Begäran om ersättning kan du sedan göra retroaktivt i upp till ett år. Ett tips är att begära ersättning via internet, gärna för så lång tid framöver som möjligt. Den handläggs snabbast då, och så ser du precis hur många dagar du har till godo.

Kan jag bli omplacerad bara för att jag är hemma?

Nej. Det är inte tillåtet för arbetsgivaren att omplacera eller säga upp dig bara för att du är eller varit föräldraledig. Inte heller att missgynna dig till exempel vad gäller lön, kompetensutveckling eller befordran. Däremot blir du inte immun mot ordinarie omorganisationer eller uppsägningar på grund av arbetsbrist. Om du anser dig missgynnad på grund av din föräldraledighet, ligger det på arbetsgivaren att bevisa motsatsen.


Kontakt med jobbet ska vara frivillig

–Jag tycker absolut att man borde kunna vara föräldraledig utan att behöva gå på möten eller läsa mejl, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

För många kan jobbkontakten vara något positivt som bryter av vardagen. Men inte för alla. En del upplever det som en press, att man måste bevaka sin position eller sina arbetsuppgifter.

–Ibland kommer de här kraven från oss själva. Men om de faktiskt kommer från din arbetsplats, och får dig att känna dig jagad, kan du ju fråga dig om du vill fortsätta att arbeta i en sådan miljö.

De flesta arbetsplatser har rutiner för särskilda samtal där du och din chef planerar föräldraledigheten. Ibland kan de vara reglerade i det lokala avtalet – kolla med din fackklubb!

–Det luriga är att det nästan är omöjligt att säga i förväg hur mycket jobbkontakt man kommer att vilja ha när det väl kommer till kritan. En del har inte en minut över under sin föräldraledighet. Andra får tråkigt efter ett tag. Det beror mycket på din egen och barnets personlighet. Prata därför med din chef om möjliga alternativ, snarare än att binda upp dig i förtid.

STs linje är att du ska ha möjlighet att behålla kontakten med din arbetsplats och hållas informerad om du vill.

Men enligt Nina Jansdotter kan det också finnas nackdelar med att hålla kontakt med jobbet.

–För många blir föräldraledigheten en unik chans att känna efter vilka de är och vad de vill, att påbörja processer som kanske för dem åt ett helt annat håll. Men om du har kvar ena foten i arbetslivet, är risken att du missar det där.

TILLÄGG ENLIGT AVTAL

Kan jag få ut mer än 80 procent av mitt inkomstbortfall när jag är föräldraledig?

Ja, tack vare ditt kollektivavtal kan du få så kallat föräldrapenningtillägg från arbetsgivaren under en viss tid av föräldraledigheten. Det gör att du sammanlagt får ut motsvarande 90 procent av din vanliga inkomst – oavsett hur hög den är. Jobbar du på en myndighet eller ett affärsverk kan du få detta tillägg i 360 dagar. STs medlemmar inom bolag kan få det i högst 60 dagar, och då finns också ett krav på att man ska ha varit anställd i minst ett år. Det kan ibland förekomma bättre villkor i vissa lokala avtal. Kolla med din fackklubb!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA