Fem faktorer att tänka på när du söker jobb

PÅ JOBBET: JOBBSÖKNING2012-08-14

Tidigare i år kom en intressant ny brittisk bok om att söka jobb, skriven av Richard Maun. I boken Job Hunting 3.0 presenterar han fem viktiga faktorer för att lyckas när man söker arbete. De är värda att tänka över för alla som letar jobb.

Av:  Jörgen Kihlgren

Faktor ett är dina prestationer och resultat. Det är mycket viktigt att du går igenom vad du har åstadkommit och funderar över vilka utmaningar du klarat genom åren i ditt yrkesliv. Allt för många underskattar sig själva och ser inte storheten i sitt arbete.

Faktor två är ett genomtänkt och välskrivet cv. Det är fortfarande förvånande vanligt med illa skrivna cv:n, som varken är uppdaterade eller relevanta. Ett bra cv innehåller ett mål och en sammanfattning och läsaren ska lätt kunna finna utmaningar, prestationer och resultat.

Faktor tre är ett säljande brev. Ett bra brev svarar alltid, alltid på frågan varför du söker jobbet. Försök hitta minst tre skäl och se till att de tydligt framgår i texten. Hur otroligt det än låter gör de flesta sökande inte helt klart varför de söker jobbet. Det får läsaren ofta fundera ut själv – vilket inte är att rekommendera.

Faktor fyra är konsten att bygga förtroende. Richard Maun menar att det absolut bästa sättet att skapa förtroende är att du har förberett ditt eget budskap noga. Vilka är dina förmågor och erfarenheter? Vad är ditt mål och i vilka miljöer kommer du bäst till din rätt? Dessutom är det viktigt att du själv har genomtänkta frågor på intervjun. Glöm inte att det är två likvärdiga parter som möts!

Faktor fem är att använda telefonen som redskap. Många arbetssökande skyr telefonen som pesten. Försök se värdet i att använda telefonen som verktyg i processen till ett nytt jobb! Det är fortfarande ofta det mest överlägsna sättet att snabbt få relevant information för att kunna fatta korrekta beslut. Våga ringa och ställa frågor. Det är ditt nya jobb det handlar om!

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA