Det behöver inte handla om mer makt och pengar

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2014-10-07

En karriär kan ha olika innehåll och röra sig i många olika riktningar. Den behöver inte innebära en rak rörelse nedifrån och upp.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Att vilja göra karriär är inte längre särskilt anmärkningsvärt. Tvärtom förväntas det av flexibla och hungriga medarbetare. I dag betraktas hoppjerkan som en spännande medarbetare medan den som stannar en längre tid på sitt jobb riskerar att uppfattas som aningen mossig.

Men vad innebär det egentligen att »göra karriär«? De flesta av oss tänker nog på en uppåtgående rörelse. Från golvet till styrelserummet. Att äntligen få inta det extravaganta hörnrummet med en rejäl lön insatt på kontot. Den formen av traditionell karriär kallas vanligtvis för ett vertikalt karriärmönster.

När jag tänker på karriär ser jag i stället en kanelbulle framför mig. Den här kanelbullen har ett namn – utvidgande karriärmönster. En sådan karriärbana beskrivs kanske bäst som något som pågår medan man jobbar. Om du exempelvis har arbetat som handläggare och med tiden fått mer och mer ansvar för ekonomi är kanske ditt nästa steg att bli revisor eller controller.

Men jag kan också se framför mig en karriärbana i sicksack eller i form av ett slags spretigt diagram utan något som helst mönster. Detta vildsinta diagram har också ett namn: »episodiskt«. Den person som valt denna strategi upplever sällan att någon karriär över huvud taget

görs. Ena dagen arbetar hon eller han som receptionist. Andra dagen har samma person startat en blomsterhandel.

De tre mönstren skiljer sig åt och drivkraften bakom karriärstrategierna får nog sägas vara vitt skilda: status och hög lön, fördjupning med mera ansvar eller längtan efter att ständigt utmana sig själv på nya områden.

Det kan vara klokt att ta en stund och försöka besvara frågan om vad just du tänker på när du hör ordet karriär. Det kan hjälpa dig att få syn på vilket slags yrkesliv du själv vill ha.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA