Emma Karlsson och Anna Wretling Clarin på lunchmötet på Jordbruks­verket i Jönköping. Mötena syftar till att ge de anställda inblick i hur man arbetar på andra avdelningar än den egna.
Bild: Lars Andersson
Emma Karlsson och Anna Wretling Clarin på lunchmötet på Jordbruks­verket i Jönköping. Mötena syftar till att ge de anställda inblick i hur man arbetar på andra avdelningar än den egna.

Den ena handen får veta vad den andra gör

PÅ JOBBET: JORDBRUKSVERKET2013-11-05

Jaha, du jobbar på Jordbruksverket. Vad gör ni där då? Den frågan har blivit lättare att besvara sedan myndigheten
införde lunchmöten som belyser verksamhetens olika grenar.

»Vad oroar lantbrukare och landsbygdsföretagare?« Det var rubriken för lunchmötet 31 oktober på Jordbruksverkets huvudkontor i Jönköping. Som vanligt var alla intresserade medarbetare inbjudna att delta.

– Jag hoppas att det kommer folk från alla avdelningar. För de här frågorna angår alla, säger Anna Wretling Clarin på utredningsenheten när Publikt intervjuar henne före mötet.

Hon är ledare för Förenklingsresan, ett projekt där Jordbruksverket och LRF frågar lantbrukare om vad de upplever som problem i kraven från myndigheter och bransch. Hon ansvarade för dagens lunchmöte, där bland andra generaldirektör Leif Dennerberg berättade om projektet. En forskare från Sveriges lantbruksuniversitet talade om den psykosociala arbetsmiljön i lantbruket.

– Lunchmötet är ett jättebra sätt att nå ut. Jordbrukarna upplever att de har en tung administrativ börda, och alla måste tänka på att inte komplicera mer än man behöver.

Under året har det hållits minst ett möte i månaden, med teman som hållbar köttkonsumtion, turism på landsbygden och klimatcertifiering. Efter 30–45 minuters föredrag blir det en stund för frågor och diskussion, sedan bjuder Jordbruksverket på en lunchbaguette.

Mötesverksamheten startade 2006 och har blivit ett självklart inslag i vardagen, säger Annette Björklund på personal- och rättsenheten.

– I början fick vi ligga i lite för att bygga ett program, men nu är det självgenererande. Medarbetare informerar mig om att de har ett ämne de vill ta upp. Hur många möten det blir beror helt på behovet, det är väldigt lite styrt.

Lunchmötesidén kom upp när Jordbruksverket genomförde ett stort projekt om sin kompetensförsörjning.

–Vi har en mångfasetterad och föränderlig verksamhet, och vi ville överbrygga murarna mellan olika avdelningar, säger Annette Björklund. Vi sökte ett enkelt sätt att göra det på.

Anna Wretling Clarin tycker att hon och andra har fått mer av en helhetssyn.

– Man blir mer engagerad, det märks på diskussionerna i fikarummet. Och det är trevligt att samlas och äta lunch i lite nya konstellationer.

Emma Karlsson, som började på processenheten inom Jordbruksverkets utbetalningsfunktion förra året, säger att mötena gett henne en god översikt över stora delar av verksamheten.

– Det har varit väldigt värdefullt när man kommer som nyanställd och från en annan bransch. 

Annette Björklunds tips om lunchmöten

  • I början är det särskilt viktigt att välja ämnen som många har intresse och nytta av. Ta hjälp av nyckelpersoner i verksamheten.
  • Innan det rullar på av sig självt är det bra att göra en långsiktig plan, kanske för ett halvår.
  • En variant är flera möten om ett tema, ur olika infallsvinklar.
  • Ha en särskild plats på intranätet för anmälan.
  • Bjud på enkel lunch.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA