De satsar på bättre hälsa

PÅ JOBBET: FÖRSÄKRINGSKASSAN2013-05-28

Anställda på Försäkringskassans kundcenter har en hög sjukfrånvaro. Det försöker man tackla på olika sätt. I ett projekt har cheferna fått träningskort och deltagit i ett nätverk om ledarskap och hälsa.

I Försäkringskassans satsning på ledarskap och hälsa har alla chefer på myndighetens kundcenter, drygt 70 personer, ingått i ett nätverk där de genom föreläsningar och workshop fått incitament till att förbättra sin hälsa. De har också fått träningskort under en begränsad tid.

Ida Tideholt, chef på Försäkringskassans kundcenter i Sundbyberg, hade redan börjat förändra sitt liv när projektet startade. Anledningen var att hon var överviktig och ville få bättre hälsa och kondition. Men trots att hon redan hade gått ned i vikt visade tester vid projektstarten att hennes fysiska ålder var högre än hennes biologiska 43 år.

När projektet avslutades mättes Ida Tideholts fysiska ålder till 30 år.

Numera är hon mer medveten om att hon också är en bättre ledare om hon mår fysiskt och psykiskt bra.

– Jag orkar helt enkelt vara mer inspirerande än om energin är slut och jag bara sitter och glor framför datorn.

Ida Tideholt är också fackligt aktiv inom STs chefssektion. Hon tycker att nätverket och föreläsningarna har gett henne kunskaper som hon har nytta av som ledare, utöver träningen.

– Nu kan jag inspirera, utan att ställa krav. Och i nätverket tog vi upp många andra frågor som har betydelse för hur jag är som chef. Som konflikthantering och hur man skapar reda i sin oreda.

Efter projektet har cheferna haft i uppgift att föra ut sina nya kunskaper till medarbetarna på gemensamma arbetsplatsträffar och att motivera till gemensamma friskvårdstimmar.

Ida Tideholt berättar att hennes medarbetare är väldigt medvetna om hälsofrågor och att de gärna ägnar enhetsgemensamma friskvårdstimmar åt promenader, yoga eller pingis.

Tuija Rönnback är platschef för Försäkringskassans kundcenter i Sundbyberg. Hon har själv deltagit i satsningen och tycker att cheferna har blivit mer medvetna om hur viktigt det är att må bra på jobbet.

– Alla på kundcenter, oavsett roll, har ett tufft jobb och för att orka måste man ta hand om sig själv.

ST inom Försäkringskassan tycker att det är bra att arbetsgivaren satsar på hälsa, men anser att det hade varit ännu bättre om satsningen hade involverat alla anställda.

Enligt Lotta Lilja Thörnblad på Försäkringskassans HR-stab finns just en sådan ambition. Hennes förhoppning är att senast våren 2014 få en budget för att alla medarbetare på kundcenter ska få motiverande föreläsningar i kombination med fysisk träning.

  

Ida Tideholt och hennes kollega Tuija Rönnback ägnar gärna sina friskvårdstimmar åt promenader.
Bild: Sören Fröberg
Ida Tideholt och hennes kollega Tuija Rönnback ägnar gärna sina friskvårdstimmar åt promenader.

Ida Tideholts tips för att komma igång

  • Hitta en fysisk aktivitet du gillar.
  • Försök att få aktiviteten att bli en vana ett par gånger i veckan.
  • Om du hamnar på »villospår«, se det inte som ett misslyckande utan ta nya tag i stället.
Inlagt av Björn Kauppi (ej verifierad) tors, 05/30/2013 - 14:28
Behövs det något så är det tid för återhämtning. Jag tycker vi ska låta medarbetare själva fatta beslut om hur de vårdar sin kropp (tips är dock aldrig fel!). Ledning bör kanske i första steget inte rekommendera alla som upplever arbetssituationen som för påfrestande att börja träna, utan istället för att behandla symptom fråga medarbetaren vad de som chefer kan hjälpa medarbetaren med. När man meddelat sin chef om att man inte orkar längre, så har chefen sitt arbetsmiljöansvar. Vi måste vara alerta på kroppens signaler och våga säga nej när det inte går längre. Frågan är alltså: vågar du säga till när orken tryter, eller lider du i tysthet? Prata isåfall med din fackliga representant och be om hjälp i samtalet med din chef.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA