Chefsbyte – så klarar ni det
När en ny chef kommer händer det mycket i arbetsgruppen. Det kan leda till problem – men öppnar också unika möjligheter.
Det händer mycket i en organisation i samband med ett chefsbyte. Är man inte beredd på det kan man få problem.
Det säger Gert Ohlin, organisationskonsult på Sustainable performance AB.
Till att börja med väcker det mycket känslor när chefen säger att hon eller han ska sluta.
– Är det en populär chef, blir det faktiskt någon slags sorg.
Sedan kommer också en oro för vad som ska hända. Ju populärare chef, desto större oro.
När en illa omtyckt chef slutar, kan beskedet däremot mötas av glädje. Sedan kommer funderingarna.
– Här lever de flesta snarare med förhoppningar. Men de flesta chefer ligger någonstans mitt emellan och känslorna kan vara blandade.
Det händer alltid något med gruppdynamiken när en ny chef tillträder. Gruppen går tillbaka till den första fasen i gruppers utveckling. Alla blir artiga och försiktiga, stämningen blir ganska trevlig och mysig. Om det finns konflikter i gruppen, brukar de tillfälligtvis grävas ner.
– Nya chefer brukar i början säga att allting är väldigt trevligt. Men vänta bara en månad…
I nästa fas börjar folk markera sina revir, ta för sig, markera sina roller, finna sin plats.
– Det blir gärna lite stökigt – men det är så vi fungerar. Den nya chefens utmaning blir att hantera detta på ett lugnt och förståndigt sätt. Det är nu det gäller att markera sitt ledarskap. Annars är risken att man aldrig blir ledaren i den gruppen.
Tips till den som får ny chef
* Se chefsbytet som en möjlighet i ditt arbete – du får en nystart. När du fått beskedet, sätt dig på din kammare och fundera över vad du vill. Är du nöjd med det du gör, med din roll, din arbetssituation? Eller är det något du vill förändra?
* Se sedan till att få ett riktigt proaktivt medarbetarsamtal, där du tydligt förmedlar dina önskemål till din nya chef.
– I vanliga fall är medarbetarsamtal ganska ojämlika möten, du står i beroendeställning till din chef. Men i det här allra första samtalet finns det utrymme för större öppenhet.
Du behöver inte vara rädd för att framföra önskemål om förändring, för chefen har ju faktiskt inte varit med om att skapa läget som det är i dag. Just nu är chefen också mer nyfiken och öppen än någonsin.
– Försök inte ställa dig in genom att säga att allt är bra. Då har du försuttit din chans.
Tips till hela arbetsgruppen
* Genom de fackliga rättigheterna i medbestämmandelagen, mbl, har de anställda rätt till inflytande vid chefstillsättningar. Det är vanligt att en facklig representant finns med i rekryteringsprocessen. Det är viktigt att komma in tidigt i processen, redan när kravprofilen fastställs. Lika viktigt är det att arbetet förankras hos medlemmarna.
– Hela verksamheten gynnas av att båda parternas perspektiv finns med när man rekryterar en chef, säger Ellen Simonsson, ombudsman på ST.
Och det blir lättare för den nya chefen om det finns en bred uppslutning och ett förtroende från gruppen, säger Gert Ohlin.
Den som är facklig representant kan under en anställningsintervju ställa frågor och informera ur ett fackligt perspektiv.
Tips till den avgående chefen
* Se till att allt flyter, utan att göra några stora förändringar. Ägna din tid åt att dokumentera allt som inte är avslutat: beslut, information, processer. Så att inget trillar mellan stolarna.
– Jag har sett avgående chefer som plötsligt ska göra allt de inte gjort på tio år under den sista månaden, säger Gert Ohlin. Och andra som bara slutar bry sig.
* Var väldigt neutral när du pratar om din efterträdare.
* Om du ska vara kvar inom organisationen, se till att du får kvalificerade arbetsuppgifter så att din kompetens tas tillvara. Här kan ST coacha och stötta.
Är ditt jobbyte inte frivilligt kan ST hjälpa dig i samtal med arbetsgivaren.
– Om du står inför att bli avsatt, kan du också få hjälp så att det blir belyst om problemen verkligen är kopplade till ledarskapet, säger Anna-Karin Glanberg, STs ombudsman för chefer.
Tips till den tillträdande chefen
* För att gruppen ska må bra är det viktigt att du får de rätta förutsättningarna för att lyckas. Se till att få svar på viktiga frågor: Vilken tid har du på dig att lyckas med ditt ledarskap? Vad står det i ditt chefsavtal, vad har du för arbetstid, vilket inflytande har du i organisationen, vad har du för administrativt stöd? Allt det kan du bolla med STs särskilda chefsombudsmän och coacher.
* Gå inte in med förutfattade meningar om enskilda personer, eller brister och möjligheter inom verksamheten. Bara om du skaffar egen förstahandinformation får du möjlighet att själv forma din framtid som ledare i gruppen. Du lär bli erbjuden information från din företrädare, men vänta med den. Finns det en dokumentation kan du läsa den efteråt. Eller ta ett möte en månad senare.
* Sätt dig så fort som möjligt med varje enskild medarbetare och skaffa dig en bild av hur de upplever verksamheten och sin arbetssituation. Lyssna aktivt. Detta första möte är ett unikt »fönster« även för dig. Snart kommer de anställda att hamna i en beroenderelation, och det blir svårare att tolka det som sägs.
* Gå inte genast ut och deklarera vad du själv vill, även om du blir pressad. Vänta tills du är redo.
* Var medveten om vad som är att vänta i gruppdynamiken, att det blir trevligt först och utmaningen kommer sedan.
* Inse att det tar tid att etablera relationer och bli accepterad som ledare.