Annika Nyström, Britt-Marie Söderberg och Ann-Eva Zidén på Länsstyrelsen i Kalmar län antar gärna myndighetens erbjudande och byter semestertillägget mot fyra extra semesterdagar.
Bild: Kristina Wirén
Annika Nyström, Britt-Marie Söderberg och Ann-Eva Zidén på Länsstyrelsen i Kalmar län antar gärna myndighetens erbjudande och byter semestertillägget mot fyra extra semesterdagar.

Byter pengar mot ledighet

PÅ JOBBET: LÄNSSTYRELSEN2015-05-06

På Länsstyrelsen i Kalmar län kan alla anställda byta semestertillägget mot fyra lediga dagar. »Jag tog ut mina så jag fick fyradagarsveckor i november, som ju är en tråkig månad«, berättar ST-medlemmen Annika Nyström.

ST-medlemmen Britt-Marie Söderberg arbetar som administratör på länsstyrelsens centraldiarium. Hon är en av de anställda som utnyttjar erbjudandet. De extra semesterdagarna kommer väl till pass eftersom hon och hennes man reser mycket.

– Jag är 61 år och tycker att det är viktigt att ha det njutbart medan man kan, säger hon.

Även hennes kollega Annika Nyström, som arbetar med jordbruksstöd, tycker att det är ett bra erbjudande så länge det är frivilligt och bestäms årsvis.

– Det är värt att avstå de där pengarna för att få några dagar extra. Jag tycker att jag märker skillnad.

Förra året plockade hon ut en dag per vecka i november.

– Jag försökte ta en dag mitt i veckan så det blev lite egentid. Hade jag tagit fredag hade det säkert mest blivit städning inför helgen.

Från början föreslogs att bytet av semestertillägg mot fyra semesterdagar skulle vara obligatoriskt, som en del av ett besparingspaket. Men det satte både ST och Saco-S stopp för. Numera är det ett helt frivilligt erbjudande som beslutas ett år i taget.

– Vi tycker att det fungerar bra och vi är positiva till det, säger Ann-Eva Zidén, ordförande för ST inom Länsstyrelsen i Kalmar län.

Förra året nappade hälften av de anställda på erbjudandet. I år är det nästan lika många.

Ann-Eva Zidén ser inget direkt mönster bland dem som byter sitt semestertillägg mot ledighet.

– Det är bra att vi kan välja inför varje år hur vi vill göra, livssituationen kan ju ändras, säger hon.

Även arbetsgivaren tycker att systemet fungerar bra. Rent praktiskt går det till så att medarbetarna anmäler i början av året om de vill göra bytet. De extra dagar man får är likvärdiga med vanliga semesterdagar.

– Det har blivit väldigt uppskattat och ger en möjlighet till lite längre semester eller mer fritid, säger Torbjörn Johansen, personalchef.

Han säger att myndigheten på det här sättet sparar motsvarande en tjänst per år.

– Vi tar ställning varje år om vi har råd med ledigheten, vi tappar ju arbetsdagar. Men än så länge har vi inga planer på att ta bort möjligheten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA