Brett utbud av kurser ger möjlighet till utveckling

PÅ JOBBET: RIKSANTIKVARIEÄMBETET 2013-04-16

På Riksantikvarieämbetet är det vanligt att anställda går kurser för att utveckla sin kompetens. Mycket tack vare ett lokalt avtal mellan fack och arbetsgivare och en partsgemensam arbetsgrupp.

Nålbindning, motorsågskurs eller projektledning. Fram tills nu har Riksantikvarieämbetets kompetensutvecklingspengar använts ganska brett.

Det har Linda Danielsson, registrator, utnyttjat. Hon gick en kurs i att skriva barnlitteratur på fritiden och fick kurslitteraturen betald.

– Jag tror att all ny kunskap kan ge inspiration och glädje som smittar av sig på arbetet, säger hon.

Linda Danielsson har också gått flera kurser som hon har haft mer direkt nytta av, som den i myndighetsengelska.

– Eftersom jag är registrator och får många telefonsamtal från utlandet har det varit bra att lära sig specifika ord inom kulturarvsområdet, säger hon.

Hon gillar att det är tydligt att det finns medel att söka.

– Jag som anställd kan, inom vissa ramar, själv komma med önskemål om vad jag vill utveckla för kompetens.

Robert Lang är ordförande för ST på Riksantikvarieämbetet. Hans bedömning är att myndighetens tydliga upplägg lett till att många gått både en och flera kurser. Han minns särskilt en skrivarkurs, som handlade om att skriva ett enklare myndighetsspråk.

– Vi fick välja en text från Riksantikvarieämbetet. När vi sedan räknade på läsbarhetsindex visade det sig att språket i rapporten var mer än svårt. Det gav faktiskt en viss aha-upplevelse.

Kompetenspengar är resultatet av ett avtal mellan de centrala parterna och innebär att myndigheten måste sätta av pengar varje år för kompetensutveckling. På Riksantikvarieämbetet har man sedan valt att skriva ett lokalt avtal mellan fack och arbetsgivare om hur pengarna ska utnyttjas. Det finns en partsgemensam arbetsgrupp som kommer med idéer och bedömer ansökningarna.

Från i år har myndigheten förtydligat reglerna något och kompetenspengar kan sökas utifrån tre olika kriterier. Det kan handla om kurser som gör det möjligt att växla till en annan roll inom myndigheten eller hos en annan arbetsgivare. Eller om kompetensutveckling som ökar medarbetarens anställningsbarhet. Utbildningarna ska utgå från medarbetarnas intressen.

Therése Linder är personalhandläggare och sitter med i arbetsgruppen. Hon tycker att det är en fantastisk förmån som ännu fler borde utnyttja.

– Vi kommer under året att titta på önskemål och behov från våra medarbetare för att se hur vi på bästa sätt kan använda kompetenspengarna i framtiden.

Linda Danielsson och Robert Lang har båda gått skrivarkurser. Linda Danielsson i barnlitteratur och Robert Lang i myndighetsspråk. Både kurserna godkändes som kompetensutveckling.
Bild: Karl Melander
Linda Danielsson och Robert Lang har båda gått skrivarkurser. Linda Danielsson i barnlitteratur och Robert Lang i myndighetsspråk. Både kurserna godkändes som kompetensutveckling.

Tre kompetenstips

  • Fråga hur kompetenspengarna används på din arbetsplats.
  • Be arbetsgivaren tydliggöra hur man kan ansöka.
  • Tänk brett, men fokusera på att öka din anställningsbarhet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA