Botanisera bland rabatterna

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER2003-12-16

ST och TCO har genom avtal med företag rabatter på olika produkter och tjänster, vilka ger ST-medlemskapet ett mervärde för dem som utnyttjar dem. Det handlar om det mesta, från banklån och försäkringar till elektricitet och Italiensemestrar.

Av:  Janne Berglund

– Medlemsförmånerna ska vara som grädde på moset. De ska ge någonting tillbaka, få medlemmen att känna att man kunnat få någonting extra för ”medlemspengen”.
Det säger Astrid Stark, ombudsman på STs kansli, och den som har hand om flertalet av de medlemsförmåner som är knutna till medlemskapet i ST.
Som ST-medlem betalar du i månaden som mest 256 kronor, inklusive a-kasseavgiften, i förbundsavgift till ST. Den avgiften inkluderar den traditionella fackliga bevakningen, på arbetsplatsen samt centralt, av dina intressen.

STs medlemsförmåner är avsedda att, beroende på intresse och behov, kunna ge någonting därutöver.
Astrid Stark igen:
– De avtal ST har med företag bygger på att det är respektive företag som svarar för administrationen. Några medlemsavgifter att tala om används alltså inte för att skaffa fram dessa extra förmåner.
Ett undantag finns dock och det är avtalet med TBV. I avtalet förbinder sig ST att betala högst 250 000 kronor per år i ersättning för de kursrabatter ST-medlemmar får. STs skäl för detta är att det rör sig om att medlemmen utbildar sig, förbättrar sin kompetens, oavsett om det gäller ett hobbyämne eller något man har nytta av i jobbet.

Idag erbjuder så gott som alla fackliga organisationer medlemsförmåner. I en familj där man kanske är medlem i två fack är det därför idé att jämföra vad som erbjuds för att använda det som är bäst.
STs huvudregel är att de avtal ST träffar ska vara riksomfattande. Alla medlemmar ska kunna ta del av förmånerna, oavsett var i landet de bor.
Astrid Stark uppmanar STs avdelningar och distrikt att lokalt försöka träffa avtal om förmåner som är efterfrågade.  
STs förmåner bygger antingen på STs egna avtal eller på de avtal TCO har, de sistnämnda gäller då alla som är med i ett till TCO anslutet förbund.  
Här är i korthet vad som erbjuds:
 
Banklån
Vid sidan av medlemsförsäkringarna är banklånen den mest populära medlems
förmånen. Det är dock klokt att tänka efter innan man lånar eftersom det ofta är lättare att låna än att betala tillbaka. Den som kan betala 1 000 kronor i månaden för ett lån har ju de facto motsvarande sparutrymme i sin budget.
STs avtal med Nordbanken ger möjlighet att låna upp till 150 000 kronor utan säkerhet men med sedvanlig kreditprövning.
Man kan också koppla krediten till en bilkredit med bilen som säkerhet eller en fritidskredit för köp av t ex båt eller husvagn. Ett krav är lönekonto eller sparkonto i Nordbanken från vilket återbetalningen kan dras månadsvis. Räntan på medlemslånet är idag 8,36 procent. Ring 020-45 12 66 för ansökningsblankett och mer information.
TCOs avtal med Föreningssparbanken har ungefär motsvarande regler och lånebelopp.
För att få låna måste man ha ett intyg om att man är med i facket. ST-are får detta genom medlemsregistret på respektive regionalt ST-kansli.

Bensin m m
Avtalet med OKQ8 ger bl a rabatt med 15 öre litern på bensin, 35 öre på diesel och tio procent på tvätt och smörjolja på bemannade stationer. Rabatterna gäller på OKQ8-stationer, på PUMPs stationer samt Q8-skyltade Volvostationer. 
Betalar gör man med OKQ8 privatkort, som kan kopplas till månadsfaktura eller kontantbetalning. STs avtalsnummer är 37 568. Kundtjänsten, telefon 020-65 65 65, kan berätta mera.

Böcker
AdLibris är en Internetbokhandel, som ger fem procents rabatt på angivna priser. Man kan ringa in sin beställning på telefon 08-441 40 50 när man granskat utbudet eller beställa direkt. Internetadressen är www.adlibris.se .
Normalt är det fem dagars leverans och man kan betala mot faktura eller med kort.

Elektricitet
TCOs avtal med Fjordkraft (tidigare BKK Kraft) kan ge möjlighet att få ner elpriset, vilket är ca en tredjedel av totalkostnaden; nätavgift, energiskatt och moms är de andra två tredjedelarna av priset. Du kan teckna avtal om t ex rörligt pris med tak (gäller villa), ett fast pris som grundar sig på lägenhetens storlek samt avtal för sommarstugan. Mer information från företaget direkt, telefon 0200-26 36 00 eller via hemsidan (www.bkk-kraft.se), observera det gamla namnet i adressen.

Försäkringar
STs avtal med Förenade Liv ger möjlighet att teckna liv-, sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Försäkringar som hem-, fritidshus-, bil- och båtförsäkring kan du teckna
genom STs avtal med Trygg-Hansa. I Statstjänstemannen nr 2/01 fanns en utförlig artikel om dessa försäkringar.
Vill du ha kontakt med Förenade Livs kundtjänst ringer du 08-700 40 80 och 020-111 16 00 för att komma till Trygg- Hansas kundtjänst.

Resor
ST-avtalet med Silja Line ger 12,5 procent i rabatt på rederi-
ets ordinarie priser. Den rabatten gäller alla avgångar utom vissa specialkryssningar. STs kundnummer hos Silja får du via ditt regionala ST-kansli, som först kollar att du är medlem i ST. Kundnumret ska uppges när du bokar.

Semesterboende
TCO är delägare i Riva del Sole, 18 mil norr om Rom, och La Serra, 16 mil söder om Rom. Här får STs medlemmar 20 procents rabatt på boendet. Prisexempel: Riva del Sole, lgh 4 personer vecka 37–42 kostar 2 480 kronor, rabatten avdragen (dock nästan fullt nu). Dit och hem får man ta sig själv. Man bokar genom Riva & La Serra Informationen i Stockholm, tel 08-21 47 43, kl 09.00– 12.00, fax 08-21 81 26. Man kan också köpa hela resan genom Fritidsresor. Information även om detta på numren ovan. Resor 2002 kan bokas från november.
I Katrina fjällby, Klövsjö, Jämtland har ST fyra lägenheter för uthyrning. Uthyrningen under högsäsong sker genom utlottning, annons fanns i Statstjänstemannen nr 9/01. Övriga tider kan bokas på telefon 0682-41 31 00.
Postens personalstiftelse Hornets anläggningar Gyllene Hornet i Tällberg, Dalarna, Silver-
hornet i Strömstad, Bohuslän, och Fjällhornet i Ljungdalen, Jämtland, kan bokas även av andra än postanställda. Ring stiftelsens kansli på telefon 08-781 14 03, fax 08-24 49 42. För ST-medlem ges rabatt.

ST-Fonder
Inför att vi alla skulle skolas till kapitalister genom att placera premiepensionen i fonder träffade ST ett avtal med Carlson Fonder om att bilda tre ST-Fonder där medlemmarna skulle kunna placera sina pensionspengar. Många gjorde detta.
Fonderna är öppna även nu. Den som vill flytta sina pengar kan göra detta – både från ST-fonderna och till dem. Man kan också använda dem för vanligt fondsparande.
ST-Fonderna verkar som alla andra fonder; att försöka ”förmera” kapitalet så mycket som möjligt. Enligt placeringsrådets instruktioner kan den, som inte vill ha sina pengar placerade i företag inom tobaks-, alkohol- och krigsindustrin känna tillförsikt. Där ska nämligen pengarna inte placeras. Den som vill veta mer ringer 08-506 344 60. E-post: st-fonder@cim.se.

Studier
STs avtal med TBV ger ST-medlemmar 25 procents rabatt, dock högst 300 kronor per utbildning, på TBVs öppna utbud av kurser. Avgiften ska faktureras medlemmen privat. Härutöver ges grupprabatter på fackliga studier med 25 procent. Följande studiecirklar betalas helt av ST, nämligen ”Det goda samtalet”, ”Det handlar om kommunikation”, ”Pejling EMU” samt ”Varannan herrarnas”. TBV i Skåne har en kurs som heter ”Avancerad informationssökning över Internet”. ST-medlem får 500 kronor lägre avgift för denna kurs, som går över Internet i grupper om tio med handledare från TBV.

Övrigt
Under det senaste året har ST förhandlat med Trygg-Hansa om en s k hälsoportal på Internet. Via denna, samt per telefon, ska STs medlemmar bl a kunna få råd i olika hälsofrågor. Villkoren för den enskildes anslutning beräknas bli klara under hösten.
Möjligheten att via TCO skaffa sig dator med tillbehör ligger för närvarande nere på grund av förhandlingar om ett nytt ”paket”, som motsvarar dagens krav. 
  
En rättighet
På bl a hemsidan framhålls att Statstjänstemannen är en medlemsförmån. Visst kan man se tidningen som en förmån. Men det är inte en helt korrekt beskrivning. Tidningen finansieras huvudsakligen via medlemsavgiften och dess utgivning är reglerad i förbundsstadgarna.   
Den som är medlem i ST ska kunna följa nyheter och debatt inom STs verksamhetsområde samt ha möjlighet att själv kunna göra sin röst hörd på debattsidorna.
Att få Statstjänstemannen är därför en rättighet!

Fotnot.

På STs hemsida (www.stmf.se) kan du också läsa om medlemsförmånerna samt ”klicka” dig vidare…

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA