Snart ska Pensionsmyndigheten i Växjö flytta in i nya lokaler. Lena Elmdahl och Teresa Larsson är nöjda med hur man lyckats förbättra stämningen på myndigheten.
Bild: Mats Samuelsson
Snart ska Pensionsmyndigheten i Växjö flytta in i nya lokaler. Lena Elmdahl och Teresa Larsson är nöjda med hur man lyckats förbättra stämningen på myndigheten.

Blandfika medel mot missnöjet

PÅ JOBBET: PENSIONSMYNDIGHETEN2013-03-26

Gnäll och missnöje kan försura arbetsmiljön. På Pensionsmyndigheten i Växjö tog hela arbetsgruppen tag i problemen och vände den negativa utvecklingen.

Pensionsmyndighetens Växjökontor fick en trög start. Det var för tre år sedan. Många kände sig överkörda, direktiv kom i hastig takt ovanifrån.

– Det var väldigt dålig stämning, allmänt uppgivet och gnälligt. För mycket nytt kom på en gång och många hängde inte med, säger Teresa Larsson, styrelseledamot i ST inom Pensionsmyndigheten.

En del av personalenhade knoppats av från Försäkringskassan. I Växjö fortsatte man att dela lokaler. Det bromsade utvecklingen mot en vikänsla, tror Lena Elmdahl, en av gruppcheferna. Hon fick uppgiften att leda ett förändringsarbete. Medarbetarna delades in i samtalsgrupper, som brainstormade fram flera hundra idéer. Många handlade om gemenskapsaktiviteter som hattfest, roliga timmen och skratterapi.

– Det var en salig blandning oväntat bra idéer som vi kan ösa ur nu. Vi skulle hoppa fallskärm och dansa afrikansk dans. Vi ville träna på vårt förhållningssätt till varandra, hur man blir trevligare mot varandra. Många tyckte också att samverkan och interninformationen borde förbättras.

Även Teresa Larsson har positiva minnesbilder av blandgrupperna.

– Man kunde bara häva ur sig. I sammanställningen var synpunkterna anonyma. Därför kom det fram mycket.

I nästa steg valde en arbetsgrupp ut några av de bästa och enklaste idéerna.

– En av dem var så kallad blandfika. Vi tvingades att byta fikabord. En dag skulle man sätta sig vid ett annat bord och lära sig lite nya namn, säger Lena Elmdahl.

de satte upp snygga namnlappar på skrivborden i kontorslandskapet. Pensionsmyndigheten startade en friskvårdsgrupp som i sin tur har dragit i gång tipspromenader, pausgympa och ett inspirerande veckobrev med fokus på friskvård.

Med tiden kom satsningen att kallas Växjöandan. Pensionsmyndigheten har ordnat med en föreläsning om varför missnöje uppstår. Teatergruppen Vardagens dramatik har med utgångspunkt i blandgruppernas arbete gjort en liten pjäs som spelats upp.

Medarbetarundersökningar visar att det så kallade NMI, »nöjd medarbetarindex«, har stigit det senaste året. Och både Lena Elmdahl och Teresa Larsson märker att arbetet har burit frukt.

– Ja, stämningen är mycket lugnare. Innan var allt mycket mer kaosartat, säger Teresa Larsson.

7 tips för att förbättra stämningen

  1. 1. Bilda grupper där alla kan prata av sig.
  2. 2. Samla gnäll, åsikter och idéer till en lång lista.
  3. 3. Blanda upp de vanliga fikagrupperingarna vid några tillfällen.
  4. 4. Anlita någon form av improvisationsteater som med humor speglar problemen.
  5. 5. Se till att samverkan med ledning och fack fungerar.
  6. 6. Förbättra interninformationen.
  7. 7. Avsluta inte förbättringsprocessen. Låt den rulla vidare.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA