Både »hoppjerkor« och trotjänare kan bidra
Hur länge vi vill stanna inom ett och samma arbetsområde och i vilken riktning vi vill att karriären ska utvecklas är väldigt olika. Har du själv koll på din ideala karriärväg?
Det uppstår lätt missförstånd på arbetsplatsen om chefen inte känner till medarbetarnas olika syn på sina ideala karriärer. Vi skiljer oss inte åt bara när det gäller våra tänkta ideala karriärvägar utan också i vad som motiverar oss i arbetslivet.
Din chef kan till exempel vilja belöna dig genom att befordra dig till en chefstjänst, medan du själv skulle vilja vara med och delta i ett projekt för att få göra nya saker, eller fördjupa dig och bli expert inom något område. Den här typen av missförstånd kan både leda till vantrivsel för den som befordras och problem för organisationen, som får en medarbetare som inte trivs och antagligen inte gör ett bra jobb.
Det fantastiska är att alla behövs, oavsett ideala karriärvägar och drivkrafter. Samhället kallar inte längre dem som ofta byter jobb för »hoppjerkor«.
De som inte stannar länge, de som i stället drivs av att göra nya saker, kan till exempel bidra med sin flexibilitet, förmåga att nätverka och att snabbt hitta olika lösningar. De är ofta perfekta att ha med i projekt och utvecklingsarbete. De som stannar länge inom samma område kan i stället bidra med exempelvis sina expertkunskaper,sin erfarenhet, sitt öga för detaljer och sin kvalitetsmedvetenhet. De som vill klättra uppåt på karriärtrappan kan bidra med sin målmedvetenhet och sin förmåga att nå resultat och få saker att hända.
Oavsett vad du drivs av kan du alltså bidra. Det är lätt att lyssna alltför mycket på omgivningen och antaganden om vad som anses bäst. Våra inre drivkrafter kanske egentligen vill något annat!
Det viktiga är att du blir medveten om vad just du vill och att du är på en arbetsplats där dessa drivkrafter tas tillvara.