Arbetsglädje betyder mycket för hälsan
Sjukfrånvaron ökar – särskilt den korta, som är kopplad till psykisk ohälsa. Ökningen är störst hos kvinnor och hos de som befinner sig mitt i arbetslivet, vilket borde vara en stark indikation på att allt inte står riktigt rätt till på våra arbetsplatser.
När jag tar del av denna nedslående statistik, tänker jag på all den forskning som beskriver sambanden mellan hur vi har det på arbetet och vår hälsa. Ingen borde längre tvivla på att en situation där man saknar arbetsglädje och dessutom har en i övrigt bristfällig arbetsmiljö är direkt skadlig för hälsan.
Jag ser just arbetsglädjen som väldigt avgörande för hur en specifik arbetsmiljö eller arbetsplats kan påverka medarbetarnas hälsa.
De faktorer som påverkar arbetsglädjen allra mest är arbetsinnehåll (stimulans och meningsfullhet), arbetstillfredsställelse (hur vi lyckas och den uppskattning vi får), möjligheter till påverkan (kontroll över arbetssituationen) och inte minst arbetsgemenskapen med kollegerna och relationerna med våra chefer.
Ett mardrömsscenario ur ett hälsoperspektiv, som tyvärr alltför många befinner sig i, är när flera – eller i värsta samtliga – faktorer brister. Samtidigt är det tyvärr så att det räcker med att en av faktorerna upplevs ha brister för att arbetsglädjen ska påverkas och att risken för negativa hälsoeffekter därmed ska öka.
Till dig som känner liten eller ingen arbetsglädje är mitt råd att du snarast försöker göra något åt saken – inte minst med tanke på din hälsa. Du bör naturligtvis ta upp detta med din fackliga företrädare och din chef. Skulle din situation ändå inte förbättras återstår inget annat än att fundera över om du borde söka dig till ett annat arbete. Det är naturligtvis inte rimligt att du arbetar utan arbetsglädje och därmed riskerar din hälsa.