Arbetsglädje behöver näring för att inte slokna
Känner du dig oengagerad på jobbet? Då är det bra att försöka ringa in orsakerna till det. Här är några punkter som kan hjälpa dig på vägen.
Så här i andra halvlek av arbetsåret är det inte helt ovanligt att engagemanget sviktar en del, vilket är en naturlig följd av sommarledigheten. Jag har i en tidigare spalt varit inne på att det är ganska vanligt att man känner sig lite »svårstartad« efter en längre ledighet.
Skulle du däremot känna att engagemanget för ditt arbete en längre tid varit på upphällningen så hoppas jag att mina råd kan hjälpa dig.
Man talar ofta om fem avgörande drivkrafter bakom känslan av engagemang på jobbet:
- Att vi upplever att vårt arbete är meningsfullt.
- Att vi känner gemenskap med våra kolleger och gruppen
som vi är en del av. - Att vi känner oss trygga i vår arbetssituation.
- Att vi har viss frihet, självständighet och kontroll i vårt arbete.
- Att vi upplever att vi klarar av våra arbetsuppgifter och har viss framgång med dem.
Ett arbete där möjligheterna till påverkan, delaktighet och frihet är väldigt begränsade ger till exempel inte en engagerande arbetssituation. Och hur skulle ett arbete som man upplever som meningslöst kunna vara engagerande? Om du upplever att ditt engagemang för arbetet inte är vad det borde vara finns det alltså antagligen en problematik kring en eller flera av de här drivkrafterna.
Om du inte utan tvekan svarar ja på frågan om du känner engagemang på jobbet föreslår jag därför att du sätter dig ned och tänker igenom de fem delarna. Då är det lättare att ringa in var problemet ligger.
Om du i din analys kommer fram till att det enbart brister i en eller två av drivkrafterna bör du ta upp detta med din närmaste chef för att försöka få till en förändring. Om du i stället upplever en problematik med flertalet drivkrafter bör du faktiskt överväga att försöka byta arbetsuppgifter – eller till och med arbetsgivare.
Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare