Yttrandefrihet för EU-tjänstemän
Från den 1 maj i år får tjänstemännen inom EU rätt till yttrandefrihet. Hittills har de haft en livslång tystnadsplikt.
Att yttrandefriheten skrivs in i EUs nya tjänsteföreskrifter innebär att tjänstemännen får rätt att vara med i diskussioner och uttala sig i frågor som rör deras arbete.
Idag är deras tystnadsplikt total och tjänstemännen får bara uttala sig om de har fått förhandstillstånd. I övrigt hänvisas alla förfrågningar till särskilda talesmän.
De nya reglerna ger inte EUs tjänstemän någon rätt att, som i Sverige, avslöja missförhållanden till medierna. Däremot finns en begränsad rätt att internt, inom institutionen, lämna uppgifter om misstänkta missförhållanden.
Kravet på neutralitet och lojalitet finns kvar i de nya tjänsteföreskrifterna.
– Vi har jobbat hårt och är nöjda med att vi har kommit så här långt. Från början stod Sverige helt ensamt i den här frågan, förklarar Maria Hellberg på justitiedepartementet.
Andra förändringar som börjar gälla från den 1 maj – samtidigt som de nya medlemsländerna kommer med i EU – är en höjning av pensionsåldern för EU-tjänstemän från 60 till 63 år och förbättrade villkor vid föräldraledighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.