VR vann upphandling om Öresundståg

SPÅRTRAFIKEN2024-10-17

I december 2025 börjar operatören VR köra Öresundståg. Det nya avtalet, som gäller i fem år och är värt sex miljarder kronor, kommer att göra VR till det nästa största tågtrafikföretaget i Sverige, skriver nättidningen Järnvägar.nu.

Sedan den dåvarande operatören SJ och Öresundståg enades om att i december 2022 avsluta det gällande avtalet i förtid har Transdev skött tågtrafiken på löpande räkning åt Öresundståg. Nu har en upphandling genomförts där VR Sverige, Vy Tåg och Transdev lade anbud på trafiken. VR vann upphandlingen.

”Det har fungerat väldigt väl med Transdev och trafiken har inte blivit så mycket dyrare som vi kanske räknade med. Men nu har vi handlat upp trafiken under mer ordnade former och då hade VR Sverige det mest förmånliga erbjudandet”, säger Öresundstågs vd Jarl Samuelsson till tidningen.

Det nya avtalet stipulerar enligt Jarl Samuelsson bland annat vissa tåglängder, punktlighet, komfort, bra bemötande och hög andel nöjda kunder. Betalningen till VR bygger till betydande del på hur väl de uppfyller kraven.

”Vi bedömer baserat på VRs erfarenhet och kompetens inom tågtrafik i Sverige och Finland att VR har goda förutsättningar att bedriva trafiken med hög kvalitet”, säger Jarl Samuelsson till Järnvägar.nu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA