Vill utvidga meddelarfriheten
Yttrandefrihetskommittén vill utvidga meddelarfriheten för offentligt anställda. Det skriver Riksdag & Departement, R&D.
R&D har läst ett PM med förslag till förstärkningar av meddelarfriheten. Enligt Yttrandefrihetskommitténs tidsplan ska ett betänkande överlämnas till regeringen senast den 1 februari 2009. Kommittén vill att alla offentligt anställda ska ha samma meddelarskydd som statligt anställda. Enligt förslaget ska reglerna också gälla för anställda inom till exempel kommunala bolag och stiftelser.
Syftet med meddelarfriheten är att garantera insynen i den offentliga verksamheten. Den som upptäcker oegentligheter ska ha rätt att berätta om dem för att de ska publiceras och nå allmänheten. Det är förbjudet för myndigheter att efterforska den som har lämnat ut en uppgift eller vidta repressalier mot den som lämnat uppgifter till media. Den som tar emot uppgiften har tystnadsplikt och får inte avslöja vem som lämnat ut den.
Yttrandefrihetskommittén vill grundlagsfästa att brott mot repressalieförbudet ska kunna ge böter eller fängelse i högst ett år. Kommittén vill också att i princip alla åtgärder som vidtas mot en anställd som använt sin meddelarfrihet ska vara straffbar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.