Vill slå ihop till en myndighet

ÅKLAGARVÄSENDET.2003-08-25

Riksåklagaren vill slå ihop sina regionala myndigheter till en enda myndighet. De 42 lokala åklagarkamrarna får förstärkningar.

Redan 1 januari nästa år ska den nya organisationen vara en bit på väg, är det tänkt. Då får bland annat åklagarkamrarna eget personal- och budgetansvar. Den 1 juli 2004 slås de sex regionala myndigheterna ihop med riksåklagarens centrala kansli till en samlad myndighet.

I förslaget, som lämnas till regeringen efter förhandlingar med facket i nästa månad, ingår också nya regionala utvecklingscentra. Dessa ska ledas av överåklagare med ansvar för metodutveckling och uppföljning inom sina respektive områden, till exempel internationell brottslighet, miljöbrott eller brott mot person.

När de regionala åklagarmyndigheterna läggs ned minskar behovet av personal för ledning och administration. I stället förstärks den operativa verksamheten med 30 åklagare.

Margaretha Hofvenstam, ordförande för ST-medlemmarna inom åklagarväsendet, är i huvudsak positiv till förslaget.

– Det är bra att cheferna på kamrarna får det fulla ansvaret för personal, budget, arbetsmiljö och så vidare. Medarbetarna kommer närmare besluten, och kan ställa cheferna till svars.

Å andra sidan centraliseras vissa frågor från den nuvarande regionala nivån, och det är också en fördel, menar hon.

– Vi får en gemensam löne- och personalpolitik för hela myndigheten. Också i andra viktiga frågor, som jämställdhet och arbetsmiljö, får vi riktlinjer och planer som gäller för alla.

Däremot har ST-avdelningen ställt sig tveksam till att bygga upp utvecklingscentra på flera håll i landet.

– Kanske det är bättre om Riksåklagaren har nära till de funktionerna. Det blir också små grupper, och frågan är om man får en rationell och effektiv verksamhet, kommenterar Margaretha Hofvenstam.

Anställda på de nuvarande regionala åklagarmyndigheterna ska i möjligaste mån erbjudas andra arbeten, men de kan bli på annan ort.

– Jag tror att våra medlemmar kommer att kunna placeras på kammarnivå, säger Margaretha Hofvenstam.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA