Vill skriva mångfaldsavtal

AMS2003-08-28

AMS vill göra överenskommelser med enskilda arbetsgivare om att anställa invandrare.

AMS har i uppdrag av regeringen att stödja arbetsgivare som vill anställa arbetslösa personer med invandrarbakgrund. Som hjälp på vägen finns ett nytt anställningsstöd som finansierar 85 procent av lönen under ett halvår om man anställer en långtidsarbetslös invandrare.

Det finns också ett introduktionsstöd, där AMS ställer upp med coacher. I en första omgång utbildas 300 arbetsförmedlare till sådana coacher. Dessutom kan AMS betala kompletterande utbildning för anställda med utländsk högskoleutbildning.

Nu vill AMS använda dessa möjligheter genom att skriva avtal med privata och offentliga arbetsgivare om att rekrytera invandrare.

– Avsikten är att skapa en ”inträngningseffekt”, säger AMS generaldirektör Anders L Johansson. När företagen ser generösa verktyg framför sig kan de orka med att anställa. När folk sedan fått jobba och utbilda sig ska det övergå till riktiga anställningar.

Andelen sysselsatta bland invandrare är 61 procent, för infödda svenskar är siffran 80 procent. Och gruppen utlandsfödda beräknas öka med 700 000 personer till två miljoner år 2020. Hela nettotillskottet till arbetsmarknaden de närmaste sex åren kommer att utgöras av människor med utländsk bakgrund, påpekar Anders L Johansson.

Det är inte klart vilken typ av mål som kan sättas upp i avtalen.

– Vi vill helst lägga en rekryteringsambition för varje enskilt företag och oranisation som sedan följs upp. Det ligger nära till hands att se det som ett kvanitativt mål, men det vet vi inte än, säger Anders L Johansson.

Ett problem är att positiv särbehandling på etnisk grund inte är tillåten, vilket AMS självt fick erfara nyligen vid anställningen av en arbetsförmedlare med invandrarbakgrund.

Förslaget presenterades på en SNS-konferens i Tylösand nyligen, för i huvudsak privata arbetsgivare.

– Intresset var mycket stort, berättar Anders L Johansson. Det finns en genuin vilja och ett engagemang i de här frågorna.

Han framhåller att förslaget är riktat även till den statliga sektorn, som är den del av arbetsmarknaden som har lägst andel invandrare i sin personal.

– Vi vill sätta oss ned även med ledningen för statliga myndigheter och diskutera det här förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA