Vill skapa en tillåtande arbetsmiljö

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-02-27

Arbetsförmedlingens nya chef Mikael Sjöberg säger till Publikt att han hoppas på att bygga förtroende bland medarbetarna genom att lyssna och inte komma med omedelbara planer på förändring.

– Det första jag vill säga till medarbetarna på Arbetsförmedlingen är att jag ser fram emot att jobba med dem, säger Mikael Sjöberg till Publikt. Jag har arbetat länge i staten, och den kompetens och det engagemang som funnits på alla arbetsplatser jag varit på tidigare hör till det som gett mig energi. Jag hoppas att jag kan ge dem energi tillbaka.

Du kommer till en myndighet som varit i turbulens både externt och internt. Hur ska du bygga förtroende mellan ledning och medarbetare?

– En del är att jag inte börjar med ett färdigt program när jag dyker upp den 17 mars, och jag kommer inte att utannonsera en omorganisation den 18 mars. Jag vill faktiskt prata med medarbetare, ledning och styrelse och skapa min egen bild av läget och vilka utmaningar som finns.

Tidigare medarbetarundersökningar i Arbetsförmedlingen tyder på att medarbetare och chefer uppfattat att det är lågt i tak på myndigheten. Hur ska du möta det?

– Jag måste undersöka vad som ligger bakom det, men jag tror att ledningen och de värderingar som ledningar står för både i ord och i praktik är väldigt centrala. Så jag hoppas att jag, tillsammans med andra chefer, sakta men säkert kan skapa en arbetsplats som är öppen och tillåtande, men också väldigt professionell och effektiv. Men om bilden av en tyst arbetsplats stämmer tar det en stund att vända det.

Mikael Sjöberg sökte aktivt jobbet som Arbetsförmedlingens generaldirektör. Han vill inte kommentera dialogen med departementet under rekryteringsprocessen, men säger att han inte kommer att låta den tillsatta utredningen om myndighetens framtida uppdrag inverka på hans arbete. Han välkomnar utredningen.

– Jag känner ett stöd, politikerna kommer att få en uppdaterad bild. Och om några år kommer de att vara tvungna att säga vad de vill med myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Tom Saywer (ej verifierad) ons, 03/05/2014 - 07:04
Om man aspirerar på en god arbetsmiljö, måste man börja med myndighetens mest utsatta: de långtidssjukskrivna; de kroniskt sjuka, de med perioder av ohälsa. Att belöna chefer som etiketterar reumatiker som "kärringsjuka". Att ifrågasätta läkares diagnoser, att förnedra offentliggt, att avskeda anställda för att de reagerar på chefers systematiska fusk, att med byråkratisk frenesi inte inse att all" inte kan göra allt " för att siffrorna ska hyfsas, att för statistiken bortse från fusk och mygel ( se Ehsan Fadakard krönika i Aftonbladet idag). Det är med andra ord en kultur av fusk och halvsanningar, går-det-så-går-attityd, som den nye GDn har att ta tag i. Minns euforin när Angelez B-S tillträdde, " hon är så tydlig"
B la b la. Nu vet vi bättre. Lägg ned och ta in humanismen istället.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA