Vill se sänkta utgiftstak

RIKSREVISIONEN2011-03-10

Utgiftstak är effektiva verktyg för att hålla tillbaka de statliga kostnaderna. Men utgiftstaken för åren 2013 och 2014 har satts för högt och bör sänkas, anser Riksrevisionen.

Marginalerna till gällande utgiftstak är så stora att taken inte längre är ett effektivt verktyg för att uppnå regeringens överskottsmål om en procent, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande:

”För att utgiftstaken verkligen ska få den avsedda styrande effekten och bli ett verktyg för att stödja det övergripande målet om 1 procents överskott i offentlig sektor är det viktigt att budgetmarginalerna inte är för stora”, säger riksrevisor Claes Norgren i pressmeddelandet.

Enligt Riksrevisionens rapport om finanspolitiken redovisar inte regeringen i budgetpropositionen hur man kommit fram till utgiftstaken och hur utrymmet för reformutrymmet har fastställts. Dessutom är utgiftstaken för 2013 och 2014 så högt satta att de kraftigt överstiger regeringens bedömning att det behövs en säkerhetsmarginal på minst tre procent av de takbegränsade utgifterna på tre till fyra års sikt.

Riksrevisionen rekommenderar att regeringen fortsätter att utveckla motiven till föreslagna utgiftstak och att överväga en engångsjustering nedåt av redan beslutade utgiftstak.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) tors, 03/10/2011 - 17:55
Det är givetvis inget alternativ att HÖJA utgifterna istället? Tänk vad hemskt om statlig verksamhet skulle slippa besparingar och kanske till och med investera istället. Utgiftstaket kan gott ligga kvar där det är och istället bör man utöka utgifterna. Tänk vad krångligt med ekonomi det kan vara ibland...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA