Vill se fler auktoriserade tolkar
Statskontoret vill se bättre möjligheter för tolkar att få formell kompetens. Antalet tolkar med formell kompetens måste snabbt öka, menar myndigheten i en rapport.
Tolkar som saknar formell utbildning behöver få ökade möjligheter att validera sin kunskap och få ett intyg på sin kompetens. Enligt Statskontoret är det viktigt för att på kort sikt öka antalet formellt kompetenta tolkar, och dessutom till en begränsad kostnad.
På regeringens uppdrag har Statskontoret utrett ansvarsfördelning och organisation för auktorisering av tolkar. Idag ansvarar Kammarkollegiet för auktorisation av tolkar och översättare samt för att föra register över dem. Enligt Statskontoret fungerar Kammarkollegiets arbete med detta bra. En förändring skulle dessutom innebära kostnader och störa verksamheten, i vart fall på kort sikt.
”Auktorisationen är en viktig del av det statliga åtagandet på området, och det är viktigt att den fungerar väl. Det är bättre att utveckla verksamheten än att satsa resurser på att organisera om den”, framhåller Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.
De flesta tolkar saknar formell kompetens i form av auktorisation eller utbildningsbevis. En åtgärd för att öka antalet utbildade tolkar skulle kunna vara att skapa fler utbildningsplatser. Enligt Statskontoret förutsätter det att det finns tillräcklig efterfrågan på utbildningen, vilket enligt rapporten är långt ifrån självklart. Att minska avhoppen och utnyttja de befintliga platserna bättre är betydligt mer kostnadseffektivt, menar Statskontoret.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.