Vill öka rättssäkerheten inom EU

EU2014-03-12

EU-kommissionen vill ha bättre redskap mot medlemsländer som avviker från unionens grundläggande demokratiska värderingar. Därmed ska EU kunna ingripa tydligare och snabbare.

Justitiekommissionären Viviane Reding har tillsammans med den svenska kommissionären Cecilia Malmström presenterat ett nytt ramverk för EUs rättsliga samarbete. Syftet är att skydda rättsstaten inom unionen.

Det nya förslaget innebär att kommissionen gör en mer systematisk granskning i de fall ett lands handlande innebär ett ”systemhot” mot rättsstatens principer, skriver Europaportalen. Som exempel lyfter Viviane Reding fram Rumänien, som försökt avveckla sin författningsdomstol, och Ungern, där domstolsväsendets oberoende har minskats. Kommissionen ska komma med tidiga varningar när ett land tar snedsteg, komma med konkreta rekommendationer till landet och sedan följa upp:

”I framtiden kommer vi ha ett system som är hugget i sten, som är institutionaliserat. Det kommer att göra att vi agerar snabbare, inte tvekar och att det inte ifrågasätts”, sade Viviane Reding när förslaget presenterades.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA