Vill ha myndigheter till väst och syd
En grupp politiker och företrädare för näringslivet i Skåne och Västra Götaland kräver att staten lokaliserar fler myndigheter till Öresunds- och Göteborgsregionerna.
I Öresunds- och Göteborgsregionerna finns bara en handfull av landets 237 myndigheter. Att lokalisera fler verk till storstadsregionerna i väst och syd skulle stärka demokratin och gynna landets tillväxt, skriver sex företrädare för regionerna i en debattartikel i Dagens Nyheter: Anneli Hulthén, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Peter Danielsson, M, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Katrin Stjernfeldt Jammeh, S, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Jonas Ransgård, M, ordförande för Göteborgsregionens kommunalförbund, Stephan Müchler, vd Sydsvenska industri- och handelskammaren och Johan Trouvé, vd, Västsvenska handelskammaren.
”Vi föreslår en ny, mer medveten, strategi som vi kallar inlokalisering och som säkrar effektivitet och bidrar till hållbar tillväxt. Den handlar om att fler myndigheter placeras i de övriga två storstadsregionerna för att därmed få en bättre samlad effekt både ekonomiskt och demokratiskt. Främst är det nyinrättade myndigheter som bör inlokaliseras”, skriver de.
Det här är arbetsmarknader som dels har ett starkt och brett utbud av kompetens, dels är attraktiva arbetsmarknader att flytta till även om två i hushållet söker specialiserade jobb.
”Inlokalisering innehåller därmed också en viktig demokratisk legitimitetsskapande poäng genom att myndigheter och deras ledningar får ökad närvaro i flera starka miljöer.”
Det finns inte heller några konstitutionella hinder för en sådan inlokalisering, menar debattörerna. Sveriges modell för styrning av statliga myndigheter innebär stort oberoende från regeringen och att myndigheter geografiskt kan placeras var som helst i landet.
”Med inlokalisering och stark statlig närvaro i samtliga tre stora arbetsmarknader kan myndigheterna rekrytera alla sorters arbetskraft i tillräcklig grad, tillväxteffekterna av lokaliseringarna förbättras och vi kan nå ökad demokratisk legitimitet genom ökad närvaro i tätbefolkade områden.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.