Vill ha likartad levnadsstandard

EU2006-05-16

En likartad levnadsstandard och ett gemensamt trygghetssystem i hela EU är det som bäst skulle gynna Europas framtid. Det anser majoriteten av de tillfrågade i en Eurobarometer.

Vid ett toppmöte i juni ska EUs stats- och regeringschefer diskutera ”Europas framtid”. På dagordningen står bland annat den EU-konstitution som för snart ett år sedan avvisades av väljarna i Frankrike och Nederländerna. Inför toppmötet har 25 000 telefonintervjuer med EU-medborgare genomförts.

Mer än varannan EU-medborgare anser att det viktigaste för Europas framtid är jämförbar levnadsstandard. En av fyra anser att det viktigaste är att alla medlemsländer inför euro och lika många anger att en europeisk konstitution är viktigast.

Undersökningen visar på en ganska optimistisk syn på EU – mer än fyra av tio anser att deras eget land har slagit in på fel väg, men bara en av fyra tycker detsamma om EU. Två av tre tillfrågade anser att EU är demokratiskt och modernt, varannan anser att unionen är för teknokratisk och nästan lika många att den är ineffektiv.

Två av tre tillfrågade svenskar anser att välfärds- och bidragssystemen bör vara lika i EU – förutsatt att det inte innebär en sänkning av den egna standarden. Lika många är positiva till EUs utvidgning. I EU som helhet tror två av tre att utvidgningen kommer att påverka sysselsättningen negativt i det egna landet.

När det gäller EU-medlemskapet som sådant tycker 42 procent av svenskarna att det är bra (EU-genomsnittet är 49 procent), vilket är en ökning med tre procentenheter jämfört med motsvarande mätning i januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA