Vill förstärka samordning stat-kommun
Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill ha en bättre samordning mellan kommun, landsting och statliga myndigheter för stöd till arbetslösa som behöver hjälp från flera instanser.
Sedan 2005 finns en särskild lag, Finsam, om finansiell samordning av de ekonomiska medlen mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, hälso- och sjukvården och kommunerna. Totalt ingår 195 av landets 290 kommuner i 80 samordningsförbund. Att utveckla samarbetet och förstärka de ekonomiska medlen är av avgörande betydelse för att förbättra stödet till arbetslösa, anser SKL.
”När de ekonomiska medlen samordnas från samtliga rehabiliterande myndigheter på lokal nivå, minimeras riskerna att se den enskilda individen som ett ansvar för någon annan. Den enkät vi gjort till politiker som är verksamma med frågan visar en väldigt stor tilltro till den finansiella samordningen”, säger avdelningschef Per-Arne Andersson på SKL i ett pressmeddelande.
SKL har gjort en enkät med knappt 200 aktiva politiker i kommuner och landsting som är verksamma inom samordningsförbund. 96 procent ansåg att den finansiella samordningen är viktig eller mycket viktig. Enligt SKL når Finsam idag 30 000 personer av de cirka 250 000 som behöver samordnade insatser. SKL kräver mer resurser till Finsam.
”Vi vill att regeringen verkar för att Finsam ska finnas i alla kommuner och att staten gör grundliga uppföljningar för att utveckla verksamheten. Att förstärka Finsams ekonomiska medel för att bidra till att fler kommer i arbete är också viktigt”, säger Per-Arne Andersson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.