Vill förenkla forskningsstöden

FORSKNING2010-05-12

Det är för krångligt att söka stöd till forskningsprojekt. Det anser Vetenskapsakademins forskningsstrategiska utskott, som konstaterar att forskare förslösar arbetsår på att författa ansökningar.

Ansökningsförfarandet till forskningsråden måste förenklas. I en situation där universitetsforskningen blir alltmer beroende av externa medel innebär det rådande systemet i praktiken ett omfattande slöseri med forskningstid, skriver Jan S Nilsson, ordförande i Kungliga vetenskapsakademins forskningsstrategiska utskott, och Gunnar Öquist, som är akademins ständige sekreterare, i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

Enligt artikeln tar det ungefär en arbetsvecka att utarbeta en projektansökan. De drygt 3 500 projektansökningar Vetenskapsrådet fick in under 2008 motsvarar en forskarinsats om 80 arbetsår. Eftersom mindre än var fjärde ansökan beviljades var det ungefär 60 arbetsår som inte ledde till något resultat, skriver de två.

Vetenskapsakademiens forskningsstrategiska utskott har intervjuat forskare som sökt stöd. Enligt dessa forskare tvingas de lämna uppgifter i ansökan som inte är nödvändiga för bedömningen. Den normala löptiden för ett projekt på tre år innebär också att man inte vågar satsa på mer nydanande projekt, enligt utskottets rapport.

Det forskningsstrategiska utskottet kommer fram till fyra förslag:

  • ansökningsformulär ska bara omfatta uppgifter som verkligen är nödvändiga
  • ansökan bör ske i två steg. Bara om det verkligen är nödvändigt ska fler uppgifter begäras in i steg två.
  • öppna för två ansökningsomgångar per år
  • överväg längre kontraktstider för vissa typer av projekt

”Det är alltså vår uppfattning att ansökningsförfarandet måste ses över. Det är viktigt att det, utan att ge avkall på kvalitet och objektivitet, förenklas så långt det är möjligt. Ytterst är detta en fråga om att disponera de tillgängliga forskningsresurserna så effektivt som möjligt”, skriver Jan S Nilsson och Gunnar Öquist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA