Annons:

Vill fatta beslut nära medborgarna

POLISEN2013-10-16

De lokala polischeferna ska få starkare beslutsmandat i den nya polismyndigheten, och besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det framgår av ett inriktningsbeslut från den kommitté som ser över den nya polisorganisationen.

Av:  Eva Spira

Den 1 januari 2015 slås landets 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen samman till en ny polismyndighet. På onsdagen presenterade den så kallade genomförandekommittén hur organisationen ska se ut.

Den nya myndigheten ska bestå av sju polisregioner och sju nationella avdelningar. Under varje region ska det finnas lokalpolisområden och de lokala cheferna ska få ett starkare beslutsmandat.

”Besluten i den nya Polismyndigheten ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå, alltså så nära medborgarna och den lokala problembilden som möjligt”, skriver Thomas Rolén, som leder kommitténs arbete, i ett pressmeddelande.

Från STs sida är man nöjd med vad kommittén kommit fram till så här långt:

– Vi tycker i stort sett att det är bra. Ledningsstrukturerna blir tydligare och man är tydlig med att delegationen ska ligga så långt ned som möjligt, säger Karin Svenning, som är STs ordförande inom polisväsendet.

Men det finns frågor som ännu inte är besvarade, förklarar hon.

– Många medlemmar vill veta vad som kommer att hända med dem i den nya organisationen. Om de behöver flytta och om deras arbete kommer att finnas kvar. Men så långt som till att svara på de frågorna har kommittén inte kommit ännu.

De sju nya polisregionerna kommer att ha sina huvudorter i Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Göteborg, Linköping och Malmö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA