”Viktigt att snabbare få unga i jobb”

PENSIONER2015-10-28

Det är minst lika viktigt att unga börjar arbeta tidigare som att pensionsåldern höjs. Det skriver pensionsekonomen Eva Adolphson och nationalekonomen Annika Creutzer i en debattartikel.

För den enskilde individen spelar det större roll för den framtida pensionen att man tidigt börjat arbeta och betala in till sin kommande pension, än om man går i pension senare i livet. Det är utgångspunkten för de två ekonomerna Eva Adolphson och Annika Creutzer i debattartikeln i Dagens Nyheter. Med 29,7 år har Sverige den nästa högsta genomsnittsåldern bland dem som tar ut examen från högre utbildning av alla OECD-länder. Den som börjar sitt arbete i 30-årsåldern får betydligt sämre pension än den som kommer ut på arbetsmarknaden fem år tidigare, konstaterar de:

”Den pensionskrona som betalas in tidigt får fler år på sig att växa än den pensionskrona som betalas in sent. Det är särskilt viktigt nu när de flesta pensioner är premiebestämda, det vill säga den anställde får en viss summa inbetald varje år. Pensionens storlek avgörs sedan av vilken avkastning pensionspengarna haft efter det att pensionsaktörerna tagit betalt”, skriver de två.

Eva Adolphson och Annika Creutz pekar ut några förändringar som skulle kunna förkorta tiden till examen. Om de högre studierna påbörjas direkt efter gymnasieskolan kommer studenterna tidigare ut i arbetslivet. Tvåterminssystemet med ett långt sommarlov skulle kunna ersättas av tre terminer, med kortare ledigheter, för att studierna ska bli mer tidseffektiva. Finansieringssystemet skulle kunna ställa tydligare prestationskrav på universitet och högskolor.

Det behövs en särskild utredning för att se över alla de möjligheter som finns för att se till att unga kommer ut i jobb snabbare, tycker de:

”Det är inte rimligt att unga själva ska tänka på sina framtida pensioner. Arbetslivet behöver förlängas men det räcker inte med att bara titta på åtgärder som tar sikte på att förlänga slutet av arbetslivet. Det är nu hög tid att också titta på vad som kan göras för att tidigarelägga inträdet i yrkeslivet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA