”Vi vill ha betalt för vårt arbete”

DOMSTOL2003-12-15

Domstolssekreterarna vid hovrätten i Göteborg är på krigsstigen. De vägrar att ta på sig nya arbetsuppgifter om det inte kompenseras med höjd lön.

På senare år har domstolssekreterarna vid hovrätten i Göteborg fått allt fler och allt mer avancerade arbetsuppgifter. I takt med att antalet jurister har minskat och domarrollen renodlats har de tagit över arbete som tidigare sköttes av juristerna.

– Vi har tagit på oss den ena arbetsuppgiften efter den andra och hela tiden trott att vi ska få betalt vid något senare tillfälle, förklarar Kerstin Lundgren, domstolssekreterare och vice sektionsordförande i ST-domstol.

– Vi är en massa tjejer som har bugat och bockat för juristerna i alla år. Men nu säger vi stopp. Vi ska ha betalt innan vi tar på oss nya arbetsuppgifter.

Därmed stoppas arbetsgivarens planer på att låta sekreterarna ta över signeringen av brottmålsutredningar.

– Vi handlägger utredningarna självständigt redan nu. Men alla förslag till åtgärder måste godkännas av en jurist. Tanken var att vi, efter en kort utbildning, skulle ta eget ansvar för hela utredningen. Men det kommer vi inte att göra innan vi vet att vi får betalt för arbetet. Däremot kommer vi att gå kursen, säger Kerstin Lundgren.

– Vi hoppas på en rejäl löneökning i år, tillägger hon.

Kerstin Lundgren anser att ett av de grundläggande skälen till att det är så svårt att få upp domstolssekreterarnas löner är att pengarna måste tas ur den lokala budgeten.

– Juristernas löner bestämts centralt och pengarna fördelas från Domstolsverket, förklarar hon.

Hovrättspresident Gunnel Wennberg håller med domstolssekreterarna om att de är dåligt betalda.

– De har mycket kvalificerade arbetsuppgifter och deras krav på högre löner är befogade. Men det går inte att göra någonting åt lönerna innan avtalet med Domstolsverket är klart.

Gunnel Wennberg har även varit i kontakt med Domstolsverkets generaldirektör Stefan Strömberg och förklarat det önskvärda i att backa upp domstolssekreterarna.

– Vi klarar oss helt enkelt inte utan dem, säger hon.

”Minst 20 000 i månaden”

Mer än 1 300 anställda vid ett femtiotal domstolar har hittills undertecknat ett upprop om höjda löner för domstolssekreterare.

I uppropet, som riktar sig till Domstolsverkets generaldirektör Stefan Strömberg, kräver domstolssekreterarna en lön på minst 20 000 kronor i månaden. En lön som ska ”höjas i förhållande till delegationens omfattning av ökad kompetens och ansvar”. Idag är domstolssekreterarnas genomsnittslön cirka 17 000 kronor i månaden.

Även andra yrkeskategorier än domstolssekreterare har undertecknat uppropet om höjda löner för domstolssekreterarna.

– Jag är väl medveten om detta och det är något vi kommer att ta upp och diskutera i förhandlingarna med ST, säger Stefan Strömberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA