»Vi är neutrala. Vi ska ha en social dialog med den nya regeringen«, säger Tetiana Nikitina när Publikt intervjuar henne dagen efter att en ny provisorisk regering tillsatts. Här betraktar hon och Nelia Nikitenko förödelsen på Självständighetstorget i Kie
»Vi är neutrala. Vi ska ha en social dialog med den nya regeringen«, säger Tetiana Nikitina när Publikt intervjuar henne dagen efter att en ny provisorisk regering tillsatts. Här betraktar hon och Nelia Nikitenko förödelsen på Självständighetstorget i Kie

»Vi ska ha en dialog med den nya regeringen«

UKRAINA2014-03-05

Ukrainas statstjänstemän har stått mitt i den blodiga konflikten mellan demonstranterna på Självständighetstorget och landets gamla politiska ledning. Fackets kontor i Kiev totalförstördes i en anlagd brand och på Krim, där rysk militär nu tagit över kontrollen, finns 18 000 medlemmar. 

Av:  Börge Nilsson

Statstjänstemannaförbundet SEUU höll förbundskontoret i Fackföreningarnas hus i Kiev öppet till lunchtid 18 februari, den dag då kravallpolis gick till attack mot demonstranterna på torget utanför. Då bedömdes situationen vara för farlig och lokalerna utrymdes.

Huset tjänade även som högkvarter för många av dem som deltagit i protesterna mot president Viktor Janukovytjs styre. På kvällen sattes byggnaden i brand.

– Vi misstänkte att något kunde hända, men vi väntade oss aldrig att huset skulle börja brinna, säger Nelia Nikitenko som arbetar på förbundets kansli.

Enligt ordförande Tetiana Nikitina blev kontoret totalförstört. Oberoende medier pekade ut den numera upplösta specialstyrkan inom den ukrainska polisen, Berkut, som i sin tur skyllde branden på demonstranterna.

Några dagar efter branden avsattes president Janukovytj och 27 februari utsåg parlamentet en ny övergångsregering.

– Det är först nu som statsmaskineriet börjar fungera igen, säger Tetiana Nikitina i en intervju med Publikt dagen efter den nya regeringsbildningen.

När Publikt talar med henne sitter hon i tillfälliga lokaler i en av fackföreningsfederationens fastigheter. Allt som fanns på kontoret är förstört, utom de allra viktigaste dokumenten som räddades. En bärbar dator som någon tagit med sig hemifrån är hela kontorsutrustningen.

Trots att förbundets 400 000 medlemmar fått arbetsplatser ockuperade och huvudkontoret eldhärjat finns det inga rapporter om personskador eller dödsfall bland dem.

Men situationen är känslig. Medlemmarna har haft diametralt motsatta uppfattningar om vem som ska stödjas i konflikten. Förbundet har inte tagit ställning.

– Vi är neutrala. Vi ska ha en social dialog med den nya regeringen. När vi haft våra samtal får vi se vem vi stödjer, säger Tetiana Nikitina.

Ute i landet har högerextrema partier som deltagit på Självständighetstorget uppmanat statsanställda som varit med i den avsatte presidentens parti att säga upp sig. Det gäller bland annat två fackliga toppnamn i Rivne.

I de östra delarna av landet, där den förre presidenten haft störst stöd, har de flesta regioner initialt varit lojala med den nya ledningen i Kiev. Men efter Publikts intervju med Tetiana Nikitina tog ryska trupper kontroll på Krim, den delvis självstyrande republik i södra Ukraina där Ryssland hyr en flottbas. SEUU har 18 000 medlemmar på Krim.

Ukrainas ekonomi är i fritt fall och den nya provisoriska regeringen har inlett samtal med Internationella valutafonden, IMF, om ekonomiskt stöd. Det innebär med säkerhet krav på en kraftigt bantad statlig sektor.

– Det ska inte IMF ha några synpunkter på. Hur Ukraina organiserar sin statsförvaltning är en intern ukrainsk angelägenhet, säger statstjänstemännens ordförande Tetiana Nikitina.

Ryskt angrepp sedan presidenten störtats

  • Hundratusentals ukrainare demonstrerade i tre månader mot att Ukrainas president Viktor Janukovytj slutat förhandla om samarbetsavtal med EU och stärkt banden till Ryssland.
  • 82 personer dog, många av dem skjutna av krypskyttar, och 713 skadades vid demonstrationerna i Kiev.
  • President Janukovytj flydde till Ryssland och en ny tillfällig regering utsågs 27 februari.
  • 1 mars godkände ryska dumans överhus att Ryssland skickar militär till Ukraina. Då hade redan ryska trupper börjat ta kontroll över Krimhalvön.
  • Ukraina mobiliserar och har begärt internationell hjälp.
  • Presidentval är utlyst till 25 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA