Annons:

"Vi hamnade i kylan direkt"

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-11-04

Försäkringskassans tidigare internutredare mobbas efter tidigare avslöjanden om oegentligheter i myndigheten. Det hävdar den tidigare internutredaren Patricie Arvidsson i SVTs Rapport. Hon anser att det råder en tystnadskultur på arbetsplatsen, vilket STs företrädare instämmer i.

”Vi hamnade i kylan direkt”, säger Patricie Arvidsson på Försäkringskassan till Rapport. Hon och hennes kolleger hade upptäckt att myndighetens dåvarande kommunikationsdirektör gett sin flickvän en chefsposition och även attesterade hennes reseräkningar. Enligt Patricie Arvidsson beslutade dåvarande generaldirektören Dan Eliasson att utredningen skulle läggas ned, men den läckte snart ut i pressen, varpå den återupptogs.

Historien fick sin fortsättning när säkerhetschefen ställde frågor om vem som lämnat uppgifter till media, ett agerande som han senare fälldes för i domstol.

Gruppen med internutredare splittrades sedermera i en omorganisation och medarbetarna fick andra arbetsuppgifter. Hanteringen av den processen fick omfattande kritik i en granskning som gjorts av en internrevisor på Trafikverket på begäran av Försäkringskassan. Omställningen gjordes respektlöst och utan omtanke om medarbetarna, ansåg utredaren.

Patricie Arvidsson anser att internutredarna även utsattes för mobbning.

”När några av oss var nere i Stockholm och mötte någon högt uppsatt chef kunde det vara så att de vände och gick åt ett annat håll”, säger hon i inslaget.

Att hon själv går ut offentligt med sin kritik säger hon beror på att hon ”inte orkar se hur tyst den här organisationen har blivit”.

Sture Hjalmarsson, chef för avdelningen ledningsstöd, hävdar i Rapport att det inte har blivit tystare, tvärtom.

Men STs avdelningsordförande Siv Norlin säger till Publikt att många medlemmar hör av sig till facket och berättar att de avhåller sig från att säga sin mening av rädsla för repressalier.

– Det handlar i huvudsak om att man är rädd om sin löneutveckling. Det individuella lönesystemet bidrar till att man inte vågar lyfta kritik, anser jag.

Enligt Siv Norlin är ledningen i och för sig positiv till att anställda reagerar mot felaktigheter, men om ledning och anställda har olika uppfattning om en planerad förändring tas det inte emot positivt.

– Då kan man bli betraktad som en bakåtsträvare som inte ser förbättringsmöjligheter. Och då har man inte de bästa förutsättningarna för att få en högre lön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA