Johanna From, chef för Skogsstyrelsens region Syd.
Bild: Camilla Zilo
Johanna From, chef för Skogsstyrelsens region Syd.

”Vi förstår att den här förändringen väcker känslor”

SKOGSSTYRELSEN2022-04-20

Skogsstyrelsens regionchef Johanna From försvarar valet att flytta hanteringen av avverkningsanmälningar från Växjö till Jönköping. Enligt henne var det av hänsyn till de anställda som beslutet inte samverkades med facket innan det togs.

I början av september i fjol beslutade Skogsstyrelsen om en organisationsförändring som innebär att hanteringen av avverkningsanmälningar ska flytta från Växjö till Jönköping. Initialt påverkades åtta anställda vid kontoret i Växjö. I dagsläget finns ingen lösning för fyra av medarbetarna, som alla kommer att bli uppsagda om de väljer att inte flytta med till Jönköping. En av de personer som berörs har arbetat på myndigheten i fyrtio år.

Publikt har rapporterat om att ST-avdelningen inom Skogsstyrelsen är kritisk till beslutet och hur processen har skötts.

Enligt Johanna From, regionchef för Skogsstyrelsen i region Syd, var det av hänsyn till de anställda som flytten av hanteringen av avverkningsanmälningar inte samverkades innan beslutet fattades.

– När det finns en risk för övertalighet använder vi oss av MBL. Det blir mer formaliserat och leder till en ökad trygghet för de medarbetare som riskerar att beröras, säger hon.

Facket har samtidigt en uppfattning om att de anställda behandlats dåligt, vad tänker du om det?

– Vi har en historia med en mycket god samverkan med de fackliga organisationerna. I situationer där det finns en risk för övertalighet blir det mycket känslor och vi har olika roller att agera utifrån. Vi upplever att vi följer gällande regelverk och avtal och vår ambition är att stötta de berörda på ett så bra sätt som möjligt.

Kunde ni ha undvikit övertaligheten på något sätt?

– Det är en fråga som är svår att svara på. Så fort beslutet om att flytta arbetsuppgifterna är taget går arbetet vidare med att undersöka risker och möjligheter samt att erbjuda nya arbetsuppgifter eller anställningar. Det är steg som ingår i omställningsprocessen och den resan är vi nu mitt uppe i.

Varför flyttar ni arbetsuppgifterna till Jönköping?

– Det skapar möjlighet att nyttja resurser för olika arbetsuppgifter, vilket ger effektivitet och flexibilitet. Det skapar även förutsättningar för samarbete mellan medarbetare och gör det lättare att ge ett gott ledarskap och stöd till medarbetarna. Vidare har hanteringen av avverkningsanmälningar blivit en arbetsuppgift som minskar i omfattning och vi bedömer att den kommer att fortsätta göra det. För att då kunna erbjuda andra administrativa arbetsuppgifter ser vi ett behov av att flytta hanteringen till serviceenheten i Jönköping.

Att skyddsorganisationen inte involverades inför beslutet handlade enligt Johanna From också om tryggheten för de drabbade medarbetarna.

– Facken informerades innan beslutet fattades och vårt huvudskyddsombud involverades direkt efter. Då gjordes även en riskbedömning. När det handlar om förändringar som får stor påverkan är det svårt att involvera medarbetare och göra en riskbedömning innan beslutet är taget.

Bakgrunden till förändringen är en minskning av de avverkningsanmälningar myndigheten tar emot med post. Allt fler skogsföretag väljer i stället att göra sina anmälningar digitalt. Det är lättare för myndigheten att hantera handlingar som kommer den vägen och det kräver inte lika mycket arbete.

– Vår bedömning är att de anmälningar som går med post kommer att minska ganska snabbt under de närmaste åren, och vi behöver möta det på något sätt. Genom att flytta hanteringen till Jönköping och vår serviceenhet kan vi kombinera den med andra arbetsuppgifter.

De anställda vill gärna fortsätta jobba på distans, varför är inte det möjligt?

– Med tanke på att den nuvarande arbetsuppgiften minskar allt mer. Då behövs andra arbetsuppgifter för att fylla ut dagen och de finns i Jönköping.

Fackets och de anställdas inställning är att anmälningarna inte minskar i en sådan takt att en förändring är nödvändig just nu. Johanna From anser att frågan är svår att avgöra.

– Vi gör bedömningar utifrån de dialoger vi för med berörda skogsföretag. Kanske skulle vi börjat med det här tidigare, med tanke på att det varit en minskning och att den hela tiden fortsätter. Men samtidigt har jag all respekt för att inte alla delar den synen och det här är som sagt svårt.

I rapporten från arbetstagarkonsulten förespråkas en lösning med distansarbete. Den lyfter även att det är moraliskt tveksamt att säga upp de anställda. Hur ser du på de slutsatserna?

– Vi förstår att den här förändringen väcker känslor. Både för de fyra som berörs, och bland andra på distriktet. Vi måste jobba med effektivisering och har erbjudit de anställda anställning i Jönköping. Även konsulten anser ju att en övergång är att förespråka. Det handlar mer om när i tiden den ska bli av och vi försöker att möta önskemål och behov hos de anställda efter bästa förmåga, säger Johanna From.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Skogsstyrelsen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA