"Vi är medvetna om riskerna"

KRIMVÅRD2005-08-16

– Det kom inte som en blixt från klar himmel – vi är ju medvetna om att riskerna finns, säger Per Hellstrand, ST-ordförande på ungdomshemmet Sundbo i Västmanland.

Tre unga män rymde från Sundbo i helgen efter att ha hotat en anställd med en skarpslipad tandborste för att komma över hans nyckelknippa. Den hotade vårdaren var sommarvikarie och uppfattade den vässade tandborste som trycktes mot hans hals som en kniv.

Med hjälp av nycklarna tog sig de tre kriminellt belastade ungdomarna ut genom den sluss som ska förhindra rymningar från Sundbos säkraste avdelning.

Rymmarna var fast igen efter något dygn i frihet, men för personalen blev händelsen en påminnelse om riskerna i den arbetsmiljö man arbetar i.

Risker kan inte undvikas

– Man kan inte eliminera riskerna till 100 procent, konstaterar Per Hellstrand.

Rymmarna tog sig ut från den mest slutna avdelning man kan uppbringa på ett ungdomshem. Där finns bara tre platser och med extra hög bemanning ska rymningar inte vara möjliga. Men slutenhet innebär enligt Per Hellstrand också att man binder ris åt egen rygg – man måste gå över personalen för att komma ut.

Händelsen blev djupt obehaglig för flera av de anställda. Värst drabbad blev naturligtvis sommarvikarien som kände sig hotad till livet. Enligt rutinerna ska den som drabbas av traumatiska upplevelser i tjänsten genomgå ett samtal med psykolog inom ett dygn, och därefter erbjudas fler träffar för att få ”prata av sig”.

– Många gånger kan i synnerhet killar slå ifrån sig och avstå från samtalen. Men risken är stor att traumat i så fall dyker upp igen senare, konstaterar Per Hellstrand.

Arbetsgivarens ansvar

Det är arbetsgivaren Sis, Statens Institutionsstyrelse, som har ansvaret för att ta hand om personalen efter händelserna i Sundbo.

– Jag hoppas verkligen att man ser till att den här killen får allt stöd – oavsett om han jobbar kvar hos oss eller någon annanstans, säger Per Hellstrand.

Efter rymningen diskuteras vad man ska göra med unga som dömts för grova brott. Ett alternativ är att inrätta någon form av sluten ungdomsanstalt, antingen i Sis eller i Kriminalvårdens regi.

– Vi vill gärna hävda behandlingslinjen när det gäller så här unga människor, säger Per Hellstrand,.

Han är orolig för hur arbetsgivaren kommer att hantera sitt ekonomiska underskott och det sparbeting på 20 miljoner man står inför:

– Vi är osäkra på om arbetsgivaren är medveten om vår utsatta arbetssituation. Det går inte att försämra bemanningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA