Verk vill se ny modell för styrelseval

HÖGSKOLAN2011-11-24

Högskoleverket för fram ett eget förslag till hur styrelserna för lärosätena ska utses. Verket vill att ledamöterna ska utses av regeringen, på förslag av lokala nomineringsgrupper.

Det är nödvändigt att en styrelse för ett lärosäte har förståelse för och kompetens att hantera lärosätets speciella villkor och uppgifter, skriver Högskoleverket i ett remissvar på ett pm från utbildningsdepartementet där olika metoder för att utse lärosätenas styrelser beskrivs. Det vore olyckligt om lärosätenas styrelser skulle domineras av lokala eller regionala särintressen. Det finns därför risker med att låta starka regionala aktörer få ökat inflytande över nomineringsförfarandet, anser verket.

Högskoleverket vill ha en modell där ordförande och externa ledamöter i styrelserna utses av regeringen, efter förslag från lokala nomineringsgrupper. Nomineringsgrupperna skulle utses av lärosätenas styrelser och lämna sina förslag direkt till regeringen. Till regeringen ska gruppen också redovisa hur samråd har genomförts och hur jämställdheten har beaktats. Ingen ledamot av nuvarande styrelse ska få ingå i gruppen, för att den ska garanteras ett tillräckligt oberoende från lärosätet, anser verket.

Högskoleverket vill inte utse eller vara värdmyndighet för nationella eller lokala nomineringsgrupper. Det skulle strida mot verkets roll som ansvarig för kvalitetsutvärdering och tillsyn. Uppgiften som värdmyndighet skulle kunna läggas på den nya myndigheten inom högskolesektorn med ansvar för service- och samordningsverksamhet, anser Högskoleverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA