Varannan utanför studentkåren

HÖGSKOLAN2010-11-17

Varannan student står utanför studentkåren. Det visar en undersökning som publicerats av Studentliv. Det tidigare kårobligatoriet avskaffades den 1 juli i år.

Studentliv har frågat 44 studentkårer om hur det står till med anslutningsgraden. I genomsnitt har varannan student valt att ansluta sig till sin studentkår. Förmågan att locka studenterna att ansluta sig till kåren varierar stort mellan olika lärosäten och utbildningar.

Veterinärmedicinska föreningen i Uppsala med ungefär 550 studenter har lyckats absolut bäst med rekryteringen och har en anslutningsgrad på 99,8 procent. Ordföranden Sigurjon Einarsson säger till tidningen att en kår som bara organiserar en utbildning ger starkare sammanhållning:

”Vi är jättenöjda men kan inte slappna av utan måste fortsätta arbeta för våra studenter.”

Vid studentkåren i Skövde har mindre än var tionde student valt att organisera sig.

”Vi behöver satsa mer på att marknadsföra oss bland studenterna och planerar därför en större marknadsföringskampanj efter jul”, uppger studentombudet Rebecca Åblad till Studentliv.

Ytterligare fem studentkårer har lyckats organisera mer än nio av tio studenter:

  • Lundaekonomerna, 99 procent
  • Skara studentkår, 95 procent
  • Odontologiska föreningen Stockholm, 93 procent
  • Medicinska föreningen Lund/Malmö, 90 procent
  • Uppsala studentkår, 90 procent

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA