Varannan arbetslös utan ersättning

SOCIALFÖRSÄKRING2009-05-04

Bara omkring hälften av alla arbetslösa får arbetslöshetsersättning, visar en undersökning från IAF, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Den låga andelen beror dock inte på a-kassornas medlemstapp.

IAF har på uppdrag av regeringen undersökt i vilken mån arbetslösa fått arbetslöshetsersättning under åren 1999-2008. Samkörning av statistik från olika databaser visar att andelen som har arbetslöshetsersättning sjönk kraftigt efter 2004. De första åren, 1999-2004 låg andelen stabilt på cirka 70 procent. Men 2008 var andelen nere på 55 procent, och bara 51 procent bland helt arbetslösa.

Det är i synnerhet unga och invandrare födda utanför Norden som står utanför arbetslöshetsförsäkringen. I åldersgruppen under 25 år har bara var femte ersättning från försäkringen, och bland utomnordiska invandrare är det 36 procent.

Enligt IAFs rapport har minskningen i huvudsak tre orsaker:

  • De förbättrade jobbmöjligheterna under främst slutet av perioden har lett till att fler nya kommer in på arbetsmarknaden, bland annat studerande och invandrare. Många av dem uppfyller inte kvalifikationskraven för ersättning.
  • Deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin och andra arbetsmarknadspolitiska program ger rätt till ersättning. Men de flesta platser upptas av människor som blivit utstämplade från a-kassan, en slags förlängning av arbetslöshetsförsäkringen.
  • År 2007 avskaffades möjligheten till en ny a-kasseperiod. Samtidigt avskaffades ”studerandevillkoret”, som gav studenter vissa möjligheter till ersättning vid arbetslöshet mellan terminerna.

    Den borgerliga regeringen har också höjt a-kasseavgiften, skärpt kraven och sänkt ersättningsnivån, vilket bidragit till att en halv miljon lämnat a-kassorna. Men detta har ännu inte lämnat tydliga spår i statistiken, enligt rapporten. Men ett första tecken kan vara att andelen med enbart grundersättningen, 320 kronor om dagen, ökade förra året. Det är vad man får om man uppfyller arbetsvillkoret men inte är med i en a-kassa.

    IAF redovisar också uppgifter ur en undersökning Arbetsförmedlingen gjort bland arbetssökande i februari i år. Den visar att ungefär hälften av dem hade andra tillskott till försörjningen, såsom bostadsbidrag, lån och sparade pengar. Men även inom den gruppen svarade över hälften att pengarna inte räckte till för behoven. Många sade sig avstå från nöjen och klädinköp, och cirka 16 procent drog in på matkontot.

  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA