Var tredje pappa använder inte föräldraförsäkringen

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2021-12-20

Vart tredje barn som föddes 2017 har en pappa som använt färre än 30 dagar med föräldrapenning. Andelen pappor som tog ut inga eller få dagar var större bland anställda inom privat sektor än inom statlig sektor, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

ISF har undersökt hur vanligt det är att pappor tar ut inga eller få dagar med föräldrapenning, samt vilka dessa pappor är.

Undersökningen visar att vart tredje barn som föddes 2017 har en pappa som tog ut färre än 30 dagar med föräldrapenning under barnets första två år. Detta trots att det för dessa barn var 90 dagar reserverade för vardera föräldern.

Men det har ändå skett förändringar över tid när det gäller andelen pappor som tar ut inga eller få dagar med föräldrapenning. När den första reserverade månaden infördes 1995 var det 26 procent av papporna som tog ut noll dagar och 29 procent som tog ut 1–29 dagar med föräldrapenning. Det kan jämföras med att 18 procent av barnen som föddes 2017 har en pappa som tog ut noll dagar och 15 procent har en pappa som tog ut 1–29 dagar med föräldrapenning.

ISFs analys visar bland annat att pappor i statlig sektor mer sällan tar ut inga eller få dagar med föräldrapenning jämfört med pappor som arbetar inom privat sektor. Men skillnaden är inte stor.

Analysen visar också att pappor med lägst respektive högst inkomst oftare tar ut noll dagar med föräldrapenning än pappor med inkomster däremellan, men att dessa skillnader har minskat över tid. Däremot har skillnaden i uttag av noll dagar mellan lågutbildade och högutbildade pappor ökat över tid, lågutbildade pappor tar oftare ut noll dagar.

”Föräldraförsäkringens nuvarande konstruktion innebär att föräldrarnas drivkraft att dela på föräldrapenningen är olika för föräldrar med inkomster som ger rätt till en inkomstrelaterad ersättning och för föräldrar med mycket låga inkomster och som endast ger rätt till ersättning på grundnivå. En viktig orsak till detta är att de reserverade månaderna inte omfattar föräldrapar där en, eller båda, har en ersättning på grundnivå.”, skriver ISF i utredningen och konstaterar att detta bör ses över i syfte att nå det jämställdpolitiska målet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA