Var tredje doktorand från utlandet

HÖGSKOLAN2009-05-28

Var tredje student som påbörjar en doktorandutbildning kommer från utlandet. En rapport från Högskoleverket visar att flera högskolor arbetar aktivt med att rekrytera utländska doktorander.

Sverige lockar allt fler utländska doktorander och en av tre nybörjare på doktorandutbildningar kommer från andra länder. Antalet doktorander från Europa minskar, medan allt fler kommer från Asien. Många högskolor satsar aktivt på att rekrytera doktorander från utlandet, bland annat erbjuder man internationella magister- och masterprogram som kan bli en inkörsport till forskarstudier. Vissa högskolor har rapporterat till Högskoleverket att det att är svårt att rekrytera svenska studenter.

Av de utländska doktorander som fick sin doktorsexamen mellan 1997 och 2001 fanns mindre än varannan kvar i Sverige fem år senare.

– Att hälften stannar i Sverige och hälften återvänder är en bra balans. De som stannar blir en resurs för svensk arbetsmarknad och de som åker tillbaka till sina hemländer blir också en resurs eftersom svenskt näringsliv får nätverk och kontakter runt om i världen. Men det viktigaste är att vi är på väg mot en global arbetsmarknad med högkompetent arbetskraft, säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande.

De utländska doktoranderna genomför studierna snabbare än de svenska. Mer än varannan utländsk doktorand tar sin examen inom fem år, jämfört med bara var tredje bland de svenska doktoranderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA