Annons:

Var sjätte varslas på länsstyrelse

LÄNSSTYRELSERNA2009-08-18

Mitt i semestrarna varslade Länsstyrelsen i Norrbotten
50 av sina 300 anställda. Bakgrunden är minskade anslag, en följd av att körkortsfrågor och social tillsyn flyttas till andra myndigheter.

– Det är inte roligt, men det är ingen idé att oroa sig, säger Christina Karlsson, socialkonsulent, som själv hade gått på semester när varslet kom.

Hon är en av dem som berörs när Socialstyrelsen och Transportstyrelsen tar över social tillsyn respektive körkortsfrågor från länsstyrelserna vid årsskiftet. Liksom de flesta av de fjorton anställda som i dag arbetar med dessa frågor har hon övervägt att flytta. Men liksom alla utom en har hon tackat nej.

Tre timmar med bil

– Många har tackat nej på grund av familjeskäl och avstånden. Det är ju tre timmar med bil till Socialstyrelsen i Umeå.

Christina Karlsson säger att det var tungt att höra om varslet precis när hon tackat nej.

– Men jag kan jobba med något annat på länsstyrelsen, så nu får vi se, under hösten kommer allt handla om hur de gör turordningskretsarna.

Bakgrunden till varslet är ett beräknat underskott på upp till 30 miljoner kronor för 2010. Huvuddelen förklaras av flytten av körkortsfrågor och social tillsyn.

– Jag tror inte att det handlar om femtio personer i slutändan, men läget är allvarligt, säger länsrådet Johan Antti.

Förklaringen till att så många varslas är vad Johan Antti kallar »dålig växlingskurs«.

– Det dras mer pengar från oss än enbart för de aktuella tjänsterna. Länsstyrelserna har diskuterat det med de inblandade departementen, men utan resultat.

Han är dock noga med att betona att varslet inte är individuellt.

– Vi vill komma bort från en omedelbar koppling mellan varslet och de som arbetar med körkort och social tillsyn. Vi jobbar med olika lösningar. I november hoppas vi ha fått klarhet.

Den bild som ges i Norrbotten bekräftas av flera län.

– Vi har inga varsel lagda än, men arbetsgivaren har konstaterat arbetsbrist, säger Jan Nyrén, ordförande för ST på Länsstyrelsen i Värmlands län.

Christina Karlsson försöker att inte oroa sig. FOTO: LENA LAHTI
Christina Karlsson försöker att inte oroa sig. FOTO: LENA LAHTI

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA