Var fjärde utförsäkrad i jobb

SOCIALFÖRSÄKRING2012-06-20

Insatserna för dem som blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen har lett till att mer än var fjärde kommit tillbaka i jobb. Det redovisar Arbetsförmedlingen i en rapport.

Med tiden ökar antalet personer som kommer i jobb bland dem som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen. I maj i år hade 27 procent, eller 3 685 av dem som skrevs in vid starten 2010, gått till arbete, enligt rapporten från Arbetsförmedlingen.

När Arbetsförmedlingen mäter statusen 90 dagar efter avslutat deltagande i programmet arbetslivsintroduktion är 10 procent i arbete, men 270 dagar efter avslut ökar andelen till 17 procent. Efter två och ett halvt år är andelen i arbete uppe i 27 procent.

”Över tid ser vi att den andel som lämnar Arbetsförmedlingen för arbete, men även studier, ökar. Samtidigt ökar även andelen som återgår till Försäkringskassan”, kommenterar avdelningschefen Henrietta Stein i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Manne N (ej verifierad) tis, 08/07/2012 - 21:06
Man kan fundera över vad man mäter. Det kan antas att en stor del inte står anmälda som arbetssökande. Detta kan inte tas som intäkt för att någon har jobb! Jag arbetar själv med människor som står långt från arbetsmarknaden. De har ofta väldigt lite myndighetskontakter eftersom de har fått veta att de inte kan få någon hjälp.

Ett annat sätt att läsa statistiken är att 75% av de som blir fråntagna sin sjukförsäkring är för sjuka för att arbeta.
Inlagt av Alice Tross (ej verifierad) tis, 08/07/2012 - 22:23
Vad är det för felaktiga siffror? Jag är utförsäkrad sedan 2008 och får inte gå högskolestudeier (som nästan alltid efterfrågas) då jag får försörjningstöd! Skulle mer än gärna gå en lärarutbildning, då de skriker efter lärare..

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA