Välkomna till oss!
Vad möter dem som väljer att flytta med till Östersund, Gotland, Karlstad eller Kristinehamn? ST Press har talat med företrädare för de olika kommunerna.
–Vi har tagit det lite försiktigt, eftersom inget varit klart. Besluten ska fattas innan vi närmar oss dem som berörs, säger Jan Lindberg, näringslivsutvecklare i Karlstads kommun.
Karlstads kommun ser gärna att så många som möjligt väljer att flytta med när myndigheternas flyttlass går. Men i mycket kommer det att handla om att hjälpa människor att hitta en pendlingslägenhet eller ett övernattningsrum för längre eller kortare tid.
Kommunen kommer i samarbete med de berörda myndigheterna, i första hand Konsumentverket, att »öppna filial« i Stockholm. Man kommer att erbjuda sina tjänster som bollplank och informationsbärare åt dem som har funderingar kring hur de ska lösa sin situation.
–Det är ju människor det handlar om, och de flesta tycker inte det här är så kul. Men vi ställer gärna upp och ger information individuellt och söker svar på de funderingar man kan ha.
Några flashiga broschyrer för att locka människor till Karlstad blir det alltså inte – även om en infödd värmlänning naturligtvis kan hitta skäl att lämna Stockholm och flytta till Karlstad.
–Det här med »sola i Karlstad« handlar ju inte så mycket om soltimmar som att det finns ett annat klimat här. Det handlar om närheten och naturen – och kanske en tryggare uppväxtmiljö för barnen.
–Och vår bostadsmarknad gör att man kanske kan hitta sin drömbostad till överkomligt pris – det är svårare i Stockholm, säger Jan Lindberg.
Arvidsjaur tar personlig kontakt
I Arvidsjaur har man skapat en organisation för att ta hand om den som eventuellt följer med sin myndighet till Norrbotten.
–När det är klart vilka människor som överväger att flytta med kommer vi att kontakta dem personligen för att erbjuda vår hjälp, säger utvecklingschef Kenneth Eklund.
Det kan vara frågor kring boende, fritiden, barnomsorg – enligt Kenneth Eklund finns det stora värden att hitta i Arvidsjaur:
–Det handlar inte bara om arbete i ett liv. Fritiden är också viktig.
Och även om arbetsmarknaden inte är direkt blomstrande i Arvidsjaur oroar man sig inte för att medflyttande inte ska hitta ett jobb.
–Vi har erfarenhet av K4 sedan 1980 – det har hittills inte hänt att vi inte lyckats hitta ett vettigt jobb inom rimlig tid till någon som varit medflyttande till officerarna där.
Kenneth Eklund själv är uppväxt i Arvidsjaur och kom flyttande hem igen efter tio år i Uppsala och Västerås.
–Den som flyttar hit kommer till ett ställe där boendekostnaden är låg, där man lever nära varandra och naturen. Här finns all service man kan behöva.
Flyget till Stockholm går tre gånger per dag, och under vinterhalvåret är Arvidsjaur en mycket internationell miljö tack var den omfattande biltestverksamheten.
Gotland är redo
–Vi har alltid en beredskap för att ta hand om människor som vill flytta till Gotland, säger Mats Andersson på kommunens ledningskontor.
Själv är Mats Andersson en söderkis från Stockholm som i vuxen ålder valde att flytta till det Gotland där mamma och pappa växte upp.
–För mig är det det lilla samhället med korta kontaktvägar som är det stora med Gotland. Men också närheten till Stockholm – det tar bara en halvtimme med flyget och tre timmar med båten till Nynäshamn.
Redan idag är 7000 av 58000 gotlänningar sysselsatta i offentlig sektor och man har en lång tradition av att förvalta omlokaliserade statliga jobb sedan Penninglotteriet flyttade till Visby 1975 och så småningom blev till Svenska spel.
Kommunen och länsstyrelsen arbetar nu för att ta sig an både de myndigheter och de anställda som ska omlokaliseras till Gotland. Kronofogdemyndighetens ledning har redan varit på plats för att sondera möjligheterna när det gäller lokaler och möjligheterna att rekrytera medarbetare.
–Det finns mycket på kommunens hemsida för den som vill undersöka hur det skulle vara att flytta till Gotland, säger Mats Andersson.
–Men var och en som vill får personlig och individuell rådgivning om man vill diskutera bostäder eller skolor eller arbetstillfällen för medflyttande. De människor som bestämmer sig för att följa med hit ska vi ge det bästa stöd vi kan.
Östersund har förberett sig
–Vi har förberett oss för den här situationen sedan i höstas, säger Camilla Olsson, näringslivschef i Östersunds kommun.
–Men innan det varit »skarpt läge« har vi inte velat tränga oss på. Nu kommer vi att diskutera den praktiska fortsättningen med respektive generaldirektör och ge så positiv information som möjligt.
För Östersunds kommun är det viktigt att myndigheterna får med sig kompetens när de omlokaliseras, och man kommer att hjälpa dem som överväger en flytt med det praktiska. Kommunens webbplats är redan uppbyggd för den som överväger en flytt.
–Samtidigt vet vi ju att alla inte kommer med, på samma sätt som inte alla som erbjudits att flytta med i försvarets omorganisation flyttar från Östersund.
De lediga tjänster som blir resultatet när myndigheter omlokaliseras och tidigare anställda väljer att inte flytta med, är välkomna på den lokala arbetsmarknaden.
–Men det betyder inte att vi betraktar den här omställningen så att vi inte vill att människor ska flytta med, säger Camilla Olsson.
Själv flyttade hon till Östersund från en Stockholmsförort för några år sedan.
–Det är fantastiskt att bo här ur friluftshänseende. Vi har fyra riktiga årstider. Och Östersund är en stad som är rik på det mesta, på kultur och på handel – all service man behöver finns här. Det är en stor stad för att vara så familjär.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.