"Välfärd är statens ansvar"
Det är ytterst statens ansvar när kommuner och landsting inte uppfyller sina skyldigheter gentemot enskilda medborgare. Det säger ST i ett remissvar till den pågående utredningen om samhällsorganisationen.
Den parlamentariskt sammansatta Ansvarskommittén leds av landshövding Mats Svegfors och ska ta ett stort grepp om den offentliga sektorn: Hur ska fördelningen av uppgifter se ut mellan stat, kommun och landsting – och EU? Och i vilken utsträckning ska det offentliga producera och finansiera framtidens välfärd?
Det är bra att utredningen tillsatts, tycker STs ordförande Annette Carnhede.
–Det är så mycket som har hänt de senaste tio åren. Verksamheter har regionaliserats, kommunaliserats och förstatligats. Den ena handen vet inte längre vad den andra gör. Och många beslut sker ad hoc, utifrån behovet just nu.
Hon är emellertid besviken över att utredningens arbete hittills fokuserat så mycket på kommuner och landsting. Man har missat staten.
–Kommunförbundet, Landstingsförbundet och lokalpolitiker har bombarderat utredningen med propåer om behovet av ekonomiskt stöd, men ingen har fört statens talan, utom vi.
I sitt remissvar till utredningens första delbetänkande framhåller ST medborgarperspektivet. Det behövs en helhetsuppfattning på nationell nivå om vad medborgarna har rätt att kräva av sitt samhälle. Ett sätt är att göra fallstudier om hur relationerna med samhällsapparaten ser ut för exempelvis en arbetslös, handikappad eller sjuk person.
Man ska ha samma rättigheter oavsett var man bor, markerar ST.
–Det betyder inte nödvändigtvis att kommunala verksamheter måste förstatligas, säger Annette Carnhede. Men det behövs uppföljning och tillsyn på nationell nivå.
Hon nämner skolan som ett område där staten i det närmaste abdikerat efter kommunaliseringen, vilket lett till stora skillnader inom landet. Och det är alltför lätt för kommuner att exempelvis dra ned på tillsyn av livsmedelshantering eller strunta i domstolsbeslut om handikappades rätt till personlig assistent.
–Medborgarnas ansvarsutkrävande i sådana situationer måste ytterst ligga på staten, anser Annette Carnhede.
I remissvaret kritiserar ST regeringen för att den bildat så många nya, små myndigheter.
–Trenden har blivit att när ett nytt problem dyker upp startar man en ny myndighet, noterar Annette Carnhede. Många är små, och de måste ägna en stor del av sin kraft till att samverka med andra myndigheter. De blir sårbara, och kanske även dyrare.
–Från facklig synvinkel kan vi också se att det är svårare att få till goda partsförhållanden på små myndigheter, tillägger hon.
Senare i vår ska regeringen utfärda nya direktiv till Ansvarskommittén. Under tiden funderar utredarna på frågan om det ”offentliga åtagandet” måste begränsas och på ”medborgarnas eget ansvar, kapacitet och engagemang i välfärdsproduktionen”. Det finns anledning att vara vaksam, anser Annette Carnhede.
–I Sverige är vi vana vid att det offentliga finns där när vi behöver hjälp. Men som det ser ut nu kommer de finansiella problemen att ställas på högkant inom en tioårsperiod, och tryggheten kan visa sig vara falsk.
ST vill inte att välfärden alltmer ska bygga på privata försäkringslösningar, understryker hon. Därför är det viktigt att utredningen skapar en bred debatt, så att försämringar inte genomförs i det tysta.
–Det nya pensionssystemet med sämre pensioner kunde införas utan att det blev så mycket väsen om det. Så får det inte bli igen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.