Väktare ska få transportera frihetsberövade

POLISEN2021-11-05

Justitiedepartementet föreslår att väktare från auktoriserade bevakningsföretag som förordnas som arrestantvakter ska få transportera frihetsberövade personer. Syftet är att frigöra poliser för polisiära arbetsuppgifter.

Redan i dag är vissa arrestantvakter anställda vid Polismyndigheten, medan andra inhyrda från bevakningsföretag och förordnade som arrestantvakt.

I en promemoria föreslår departementet att även förordnade arrestantvakter ska kunna transportera frihetsberövade personer, men att de då måste vara anställda av ett auktoriserat bevakningsföretag. Syftet är att renodla polisens uppdrag så att mer av myndighetens resurser kan läggas på brottsbekämpande arbete. I dag kan förordnade arrestantvakter inte självständigt utföra sådana transporter.

Det nya förslaget skulle innebära att arrestantvakter kan genomföra rutinmässiga transporter, som till exempel att transportera frihetsberövade till domstolsförhandlingar eller sjukvårdsbesök.

”Genom att renodla polisens uppdrag kan vi öka deras förutsättningar att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Att stärka polisen är ett av regeringens högst prioriterade områden”, framhåller inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär en ändring i polislagen som innebär att förordnade arrestantvakter får möjlighet att transportera frihetsberövade. En väktare med ett förordnande som arrestantvakt ska ha tystnadsplikt om sådant han eller hon har fått veta på grund av sitt uppdrag.

Polisen har 962 egna arrestantvakter

Enligt Polismyndigheten fanns i september 2021 962 egenanställda arrestantvakter varav 358 hel- eller deltidsanställda och 604 timanställda. Under 2020 använde Polismyndigheten förordnade arrestantvakter under sammanlagt omkring 330 000 arbetstimmar, motsvarande cirka 164 årsarbetstider.

Källa: Polisen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA