Utvalda elever får förtur till kriminologikurs

HÖGSKOLOR2005-09-02

Stockholms universitet har reserverat tio platser i ämnet kriminologi för elever från 37 utvalda Stockholmsskolor. Avsikten är att locka fler studenter med arbetarbakgrund till ämnet men regeringen vill sätta stopp för metoden.

Det är ingen tvekan om att det är en social snedrekrytering till universitetet. Det är inte bra, säger Karl-Magnus Carlsson, universitetets kriminologiska institution, i ett uttalande för Svenska Dagbladet.

Från de 37 utvalda skolorna i Stockholms län har 15 personer sökt till tio extra studieplatser för nybörjare i kriminologi. Tio elever antogs. En 18-årig nyantagen student har förklarat att hon knappast hade kommit med på kursen om inte hennes skola varit en av de utvalda.

Exempel på gymnasieskolor med förtur är Tullingegymnasiet i Botkyrka och Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge.

Ett liknande försök med förtur görs också på universitetets kemilinje. Elever från Tumba gymnasium och NT-gymnasiet i Järfälla har förtur på fem av de 60 nybörjarplatserna. Men där börjar endast en elev från nämnda skolor på kemilinjen i höst.

Metoden att ge vissa skolors elever förtur till universitetskurser är omstridd och regeringen vill få bort den. Sannolikt är den otillåten.

I propositionen ”Ny värld – ny högskola” förklarar utbildningsminister Leif Pagrotsky att all kvotering ska vara förbjuden. Riksdagen tar ställning till propositionen i höst.

Positiv till kvotering är däremot regeringens utredare Masoud Kamali. Han kommer senare i höst med nya förslag som gäller utbildning och vill att nya modeller ska testas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA