Annons:

Utrikesförvaltningen behöver vässas

UD2011-03-08

Sverige behöver en vassare och mer kompetent utrikesförvaltning. Det anser regeringens särskilde utredare, landshövding Peter Egardt, i ett betänkande som presenteras idag.

Det behövs en utrikesförvaltning i världsklass. Det skriver den särskilde utredaren Peter Egardt i en debattartikel i Dagens Nyheter. Enligt utredaren kommer vikten av Sveriges multilaterala samarbete att öka, och inte bara utrikesförvaltningen utan också Regeringskansliet måste bli vassare och effektivare. Totalt innehåller betänkandet mer än 100 olika förslag:

”Min ambition har varit att lägga förslag som är tillämpliga oavsett regering och oberoende av vilken utrikesledning som har ansvaret för verksamheten”, skriver Peter Egardt.

Det är inte bara UD som bedriver utrikespolitik. Det gör också de andra departementen, påpekar Peter Egardt. Oavsett om det gäller miljö- och klimatfrågor, organiserad brottslighet, migration eller cybersäkerhet så är politikområdena gränsöverskridande. Därför måste Regeringskansliets beredningsordning anpassas till detta.

Peter Egardt föreslår att en särskild grupp av statssekreterare under ledning av UDs kabinettssekreterare ska ”identifiera utrikespolitiskt prioriterade arbetsområden och formulera och genomföra beslut”. En effektivare utrikesförvaltning skapas genom en samordning av politiken över departementsgränserna, anser utredningen.

Utredaren anser att inga utlandsbeskickningar som är centrala för svensk politik och svenskt näringsliv ska läggas ned:

”Enligt mitt förmenande måste regeringen ha ett Regeringskansli med en strategisk internationell utblick, en stark och effektiv utrikesförvaltning och en ändamålsenlig svensk diplomatisk närvaro i utlandet. Det behövs för att framgångsrikt driva och försvara svenska intressen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA