Utrikes tågturer regleras i ny lag

JÄRNVÄG2007-10-31

Nästa sommar får Sverige sannolikt en ny lag om kör- och vilotid för tågpersonal på internationella järnvägslinjer. Bakgrunden är ett EU-direktiv om dygnsvila, raster och körtid.

För två år sedan antog EU ett särskilt direktiv som ska styra vissa arbetstidsfrågor för tågpersonalen vid internationella järnvägstransporter. Direktivet är ett komplement till arbetstidsdirektivet, och syftar bland annat till att förebygga konkurrens som enbart bygger på skillnader i arbetsvillkor. Reglerna ska vara genomförda hos EUs medlemsländer senast till sommaren.

Nu föreslår näringsdepartementet en ny svensk lag, lag om kör- och vilotid vid internationell järnvägstrafik. Den innehåller bestämmelser om dygnsvila, veckovila, raster, körtid och tjänstgöringslistor som visar personalens dagliga arbetstimmar och vila. Lagen gäller all tågpersonal som tjänstgör i internationell järnvägstrafik minst en timma av sin arbetsdag, men gör undantag för lokal och regional passagerartrafik i gränsområden och godstransporter som bara når max

15 kilometer över den svenska gränsen.

Lagförslaget innebär bland annat att all berörd personal som grundregel ska ha minst tolv timmars sammanhängande dygnsvila i hemmet. Om det inte går gäller minst åtta timmars ledighet på annat håll. Nästa ledighet ska sedan vara möjlig att ta på egna bostadsorten.

Dygnsvilan i hemmet får minskas med tre timmar högst en gång på en vecka. De timmarna ska sedan läggas till nästa ledighet. Vid nattarbete ska personalen inte behöva köra längre än åtta timmar, jämfört med nio timmars körtid på dagen.

EU-direktivet innehåller minimiregler. Det är dock möjligt för parterna att enas om andra bestämmelser i kollektivavtal, så länge man inte försämrar villkoren. Om den föreslagna lagen antas av riksdagen träder den formellt i kraft i juli nästa år. Den ska dock inte börja tillämpas förrän 14 december 2008.

FAKTA Arbetstidsdirektivet

2005 blev arbetstidsdirektivet helt införlivat i svensk lagstiftning. Regeringen gav parterna dispens med att införa de nya reglerna i sina kollektivavtal fram till 31 december 2006. Men från den 1 januari 2007 måste direktivet gälla fullt ut.

* Huvudregeln är att veckoarbetstiden inte får överstiga i genomsnitt 48 timmar under en beräkningsperiod om 4 månader. Men beräkningstiden kan utsträckas till 12 månader genom kollektivavtal.

* Minimiregeln om 11 timmars vila under en 24-timmarsperiod kan i princip inte förhandlas bort i kollektivavtal. Men det går att göra undantag under förutsättning att arbetstagaren får kompensationsledigt i omedelbar anslutning till arbetspasset.

* EG-domstolen har slagit fast att jourtid, där arbetstagaren är skyldig att vara på arbetsplasten, ska räknas in i de 48 timmarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA