Utredningsförslagen var väntade
Besparingsförslagen var ingen överraskning för ST vid Försvarets Forskningsinstitut (FOI). Att spara två miljarder kronor ingick i försvarsförvaltningsutredningens uppdrag.
– Peter Lagerblad har gjort ett gediget arbete, tagit reda på fakta och fullgjort sitt uppdrag. Men det är ett utredningsförslag han lagt fram som nu ska utsättas för en parlamentarisk behandlig, säger Anders Andersson, ordförande för ST-avdelningen.
– Frågan är hur mycket svenska folket är berett att betala för sin trygghet och vad det säkerhetspolitiska läget kräver.
Anders Andersson jämför verksamheten vid FOI med en försäkringspremie. Forskningen behövs för att man ska ha kunskap när krisen dyker upp – i Sverige eller där svenskar berörs i andra länder.
– Om man går ut på gatan och frågar folk så är de naturligtvis öppna för att spara på försvaret – det finns inget krig i vår närhet. Men fråga samma person om han eller hon kan tänka sig att vara utan hemförsäkring!
– Var vi duktiga på att hjälpa de som drabbades när Estonia förliste, eller vid flodvågskatastrofen? Forskningen behövs för att vi ska ha beredskap när svenskar drabbas, var i världen det än inträffar.
FOI har 1 250 anställda, varav 240 är ST-medlemmar. Ungefär hälften av omsättningen på en miljard kronor bygger på beställningar från försvaret, den andra hälften är uppdrag som görs för externa beställare. Det handlar alltså inte om att dra in anslag – FOI försörjer sig på att sälja samhällsnyttig forskning till den som beställer den. Men om man får kraftigt minskade beställningar från Försvarsmakten kommer det naturligtvis att få stora konsekvenser.
Men något ”krismedvetande” finns inte bland de anställda vid FOI i dagsläget, bedömer Anders Andersson:
– Vi har Las och vi har trygghetsavtalet. Vi utgår från att staten och den lokala arbetsgivaren ska agera ansvarsfullt. Och om man vet att man är efterfrågad och att man gör ett bra jobb, så ger det trygghet i sig.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.